De Nederlandse Zorg Site

Nieuwe prothese helpt verlamde patiënt hand en arm weer gebruiken

Nieuws » Algemeen 30 maart 2017

Artsen hebben een succesvolle eerste proef uitgevoerd met een prothese die als vervanging dient van het niet meer werkende motorische zenuwstelsel van een verlamd persoon.

De technologie, die een “neuroprothese” wordt genoemd, codeert de signalen van het brein van de patiënt en verzendt deze naar sensoren die in de arm worden aangebracht. Daardoor kan hij weer reik- en grijpbewegingen maken.

Het testen van de technologie bevindt zich in de proeffase, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

De proef is tot op heden bij één patiënt uitgevoerd, maar zijn volgens onderzoekers van de Case Western Reserve University veelbelovend. Onderzoeker Abidemi Bolu Ajiboye is van mening dat een perfecte uitvoering van de prothese binnen vijf tot tien jaar kan worden gerealiseerd.

Elektroden

De patiënt kreeg hiervoor onder meer een operatie, waarbij er 36 spierstimulerende elektroden in zijn boven- en onderarm werden ingebracht. Deze zorgen ervoor dat de impulsen uit het brein resulteren in bewegingen van de vingers, pols, elleboog en schouders.

De patiënt die meewerkte aan de proef zal ook de komende vijf jaar vrijwillig meewerken aan het verder uitwerken van de prothese. Hij hoopt hiermee bij te dragen aan de ontwikkeling ervan, zodat ook andere patiënten met ruggenmergletsel van de techniek kunnen profiteren.

Bron: NU.nl