De Nederlandse Zorg Site

De financiële aspecten van plastische chirurgie

Nieuws » Algemeen 3 augustus 2018

Plastische chirurgie om cosmetische reden wordt in veel gevallen niet vergoed door je zorgverzekering. Wanneer je bijvoorbeeld een haartransplantatie wilt dan is dit vaak een kostbare aangelegenheid. Heb je niet genoeg spaargeld, dan zijn er verschillende manieren om toch een ingreep te kunnen bekostigen. De meest voorkomende zijn gespreid in termijnen betalen aan de kliniek en een andere optie is het lenen van geld voor cosmetische chirurgie.

Gespreide betaling of kredietverlening
Droomt u ervan om een behandeling te ondergaan, maar is dit financieel nogal lastig? Misschien is het dan een goed idee om te betalen in termijnen of om een lening af te sluiten om je plastische chirurgie of tandheelkunde te financieren.

Betaling in termijnen
Bij een groot aantal klinieken in Nederland kun je in termijnen betalen. Je betaalt dan maandelijks een bepaalt bedrag aan de kliniek. Nadeel is dat veel klinieken de policy hanteren dat je eerst het volledige bedrag in termijnen betaalt moet hebben voordat de operatie of ingreep kan plaatsvinden. Je spaart als het ware bij de kliniek totdat het totaalbedrag bereikt is.

Financiering
Betaalt u liever niet in termijnen dan kan een persoonlijke lening een oplossing zijn. Een persoonlijke lening is uitermate goed geschikt voor het financieren van plastische chirurgie. Met een persoonlijke lening ontvang je eenmalig het afgesproken bedrag op je rekening. Dit is het bedrag dat je nodig hebt om de ingreep te betalen. Bij de bank betaal je iedere maand een vast bedrag voor de aflossing. De aflossing heeft daarnaast een vaste rente en een vaste looptijd. Wel zo duidelijk.

De zorgverzekeraar en vergoeding
Overweeg je plastische chirurgie, dan wil je natuurlijk weten of de ingreep wordt vergoed.
In sommige gevallen kom je in aanmerking voor volledige vergoeding of terugbetaling door je zorgverzekeraar. Soms is een gedeeltelijke vergoeding mogelijk. De meeste behandelingen, vooral cosmetische behandelingen, worden niet vergoed.

Functionele last
De meeste zorgverzekeraars betalen (in theorie) voor een aantal ingrepen uit. Dat zijn de ingrepen die naast een esthetisch aspect ook functionele last veroorzaken. Terugbetaling kan dan ook enkel indien er effectief functionele last bestaat. Hiervoor moet je eerst goedkeuring vragen aan de adviserend geneesheer, de controlearts van je verzekeraar.

Neem contact op met je zorgverzekeraar
De arts zal je tijdens het intakeconsult inlichten over de kosten van de behandeling. Indien je denkt in aanmerking te komen voor een vergoeding door je zorgverzekeraar dan kun je het beste zelf contact opnemen.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie