De Nederlandse Zorg Site

Overmatig transpireren? 4 tips

Nieuws » Algemeen 6 december 2018

Transpireren doen we allemaal: het is nu eenmaal onderdeel van een goed en gezond functionerend lichaam. Maar wanneer je overmatig zweet kan deze normale functie ineens een stuk onaangenamer worden.  Stinkvoeten, zweetluchtjes en zweetplekken maken het normale functioneren ineens een stuk lastiger. Maar hoe kun je het overmatige transpireren nu zoveel mogelijk oplossen? Met deze tips kom je al een heel eind!

  1. Draag andere materialen

Veel van de producten die we dragen zijn van dezelfde soort materialen gemaakt. Van katoen tot wol of zelfs synthetische producten: het maakt de zweetgeurtjes er niet beter op. Vervang de katoenen producten bijvoorbeeld door producten van bamboestof. Zo kun je sokken, maar ook ondergoed en boxershorts van bamboestof aanschaffen. Het voordeel van deze nieuwe, duurzame stof op de markt is dat deze ontzettend goed ventileert. Dit zorgt ervoor dat het lekker fris blijft in de zomer (laat het vocht direct los) en warm in de winter (houdt de warmte goed vast). Deze sterk ventilerende eigenschappen zorgen ervoor dat zweetluchtjes en natte sokken of ondergoed verleden tijd zijn!

  1. Ben hygiënisch

Overmatige transpiratie kan erg onhygiënisch zijn, en vraagt dan ook om een goede verzorging. Heb je vaak last van zweetvoeten of transpireer je heftig onder je oksels? Neem dan regelmatig even de tijd om jezelf wat op te frissen. Of dit nu thuis is, of op een openbaar toilet: even een vochtig doekje onder de armen door, en je voelt je direct een stuk aangenamer. Neem eventueel een setje extra kleding mee zodat je gedurende dag even van shirt of sokken kunt wisselen. Dit voorkomt zweetluchtjes, en vermindert het aantal bacteriën.

  1. Talkpoeder

Heb je vooral last van zweetvoeten? Gebruik dan regelmatig een variant op talkpoeder om de overbodige transpiratie wat tegen te gaan. Het talkpoeder zorgt ervoor dat het transpiratievocht direct opdroogt, en niet in sokken en schoenen blijft hangen. Hiermee worden geurtjes een stuk minder, en voel je jezelf direct fijner. Er zijn verschillende varianten met talkpoeder op de markt, en je kan gerust experimenteren om te kijken welk product voor jou het beste werkt.

  1. Schoonmaken en scheren

De gezonde transpiratie wordt al snel onaangenaam wanneer de huid onzuiver is of er veel haartjes aanwezig zijn. Wanneer je bijvoorbeeld veel okselhaar hebt, blijft het zweet hier in hangen en dit kan niet alleen tot zweetplekken, maar ook tot aangename geurtjes leiden. Zorg dus dat het huidoppervlak altijd goed schoon is, en dat haartjes indien nodig uitgedund of geschoren worden.

Bron: bamigo.com

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie