De Nederlandse Zorg Site

BHV in de zorg

Nieuws » Opleidingen / Cursussen 11 december 2018

De afkorting BHV staat natuurlijk voor bedrijfshulpverlening (meer over de cursus zelf lees je hier). Een gecertificeerde BHV’er is dan ook meer dan een EHBO’er (eerste hulp bij ongelukken). Een BHV’er weet hoe hij of zij eerste hulp bij ongelukken moet verlenen, maar heeft nog meer kennis in huis. Deze kennis is gericht op de mogelijke escalaties binnen een bedrijf. Denk hierbij aan het blussen van het brand, het evacueren van medewerkers en het alarmeren van de nooddiensten. Een verantwoordelijkheid die in iedere organisatie belangrijk is: maar in de zorg misschien nog wel wat belangrijker.

Belang van BHV in de zorg
De werkzaamheden in de zorg zijn nu eenmaal wat anders dan bijvoorbeeld de werkzaamheden op een verzekeringsbedrijf. Juist in de zorg zijn de BHV- en EHBO-opleidingen ontzettend belangrijk. Dit maakt dan ook dat de standaard BHV- of EHBO-opleiding over het algemeen niet toereikend is: de mensen in een zorginstellingen komen nu eenmaal voor andere problemen te staan. Zo zou het zomaar eens kunnen zijn dat patiënten enkel horizontaal vervoerd (en dus geëvacueerd) kunnen worden, en dat er bijvoorbeeld tijdens de nachtdiensten veel minder personeelsleden aanwezig zijn. Met een gespecialiseerde BHV- of EHBO-cursus worden ook aan deze zaken meer aandacht besteedt.

Verschillende soorten zorg: verschillende BHV-opleidingen
De zorg is dan ook een erg brede branche. Zo kan de BHV- of EHBO- cursus nodig zijn in een ziekenhuis, een verpleeghuis, maar ook op bijvoorbeeld een peuterspeelzaal. Iedere locatie waar mensen aanwezig zijn die zorg nodig hebben en zichzelf minder makkelijk mobiel kunnen maken, vraagt om gespecialiseerde BHV-ers. Het is om die reden dat deze BHV opleidingen vaak op maat gemaakt worden. Zo worden eerst de risico’s van een specifieke zorginstelling in kaart gebracht, en wordt op basis hiervan een speciale BHV-opleiding opgesteld. Zo weet de opleider namelijk precies welke punten mogelijke risico’s met zich meebrengen en waar wel, of geen extra aandacht aan besteed moet worden. Ook overige medewerkers worden op de hoogte gebracht en getraind wanneer het gaat om assistentie van de BHV’er: wat natuurlijk weer bij uitstek geschikt is voor een nachtdienst op een onderbezette zorginstelling. Zo staat de BHV’er er nooit alleen voor.

Specificatie richting zorginstituut
Maar ook externe factoren worden in het oog gehouden. Een kinderdagopvang midden in de bossen zal bijvoorbeeld ook een module kunnen bevatten waarin het gaat over het behandelen van tekenbeten; en dat is iets wat je in de standaard BHV-cursus niet zomaar tegenkomt. De zorg brengt nu eenmaal erg specifieke situaties en veelal verhoogde risico’s met zich mee. En dat vraagt om een door grondige aanpak.

Bron: fortmarkenbinnen.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie