Als je voor anderen zorgt, heb je bepaalde eigenschappen nodig. Veel mensen denken dat zorgen voor anderen eenvoudig is

Maar dat kan flink tegenvallen! Jaarlijks krijgen honderden mantelzorgers te maken met een burnout. En ook in de zorg kan het professionele werk erg zwaar zijn.

Dit zijn 5 eigenschappen die je moet hebben in de (mantel)zorg.

1. Empathie
Empathie is het inleven in andere mensen. Je hebt deze eigenschap nodig als je voor anderen zorgt. Niet alleen om genoeg meeleven te kunnen tonen als ze bijvoorbeeld pijn hebben, maar ook om je in te leven in hun situatie. Je helpt vaak mensen die met problemen zitten en dan is het fijn als je oprecht naar hen kunt luisteren. Heb je weinig of geen empatisch vermogen, dan is het haast onmogelijk om goed te werken als (mantel)verzorger.

2. Doorzettingsvermogen
In de zorg voor anderen kom je al snel dingen tegen die niet meevallen. De zorg houdt niet zomaar vanzelf op en het is vaak voor de lange termijn. Werk je professioneel in de zorg, dan is de kans groot dat je regelmatig wat langer door moet werken omdat het even tegenzit. En ben je mantelzorger, dan zit je er ook meestal voor lange tijd aan vast. En hoe fijn je het ook vindt om voor een ander te zorgen: het komt niet altijd handig uit. Je hebt dus altijd doorzettingsvermogen nodig om door drukke of moeilijke periodes heen te komen.

3. Praktische instelling
Veel mensen gaan in de zorg werken omdat ze zo graag willen helpen. Maar hoewel dat een positieve instelling is, werkt dat niet altijd. Je komt nu eenmaal ook mensen tegen die helemaal niet blij zijn. Je kunt dagen hebben dat je te maken hebt met boze cliënten. Dagen dat je je afvraagt waar je het eigenlijk allemaal voor doet. En daarom hebben mensen die een praktische instelling hebben meestal meer succes op de lange termijn dan mensen die het doen vanuit een goed gevoel. Hoewel de combinatie natuurlijk het beste is.

4. Relativeren en loslaten
Ben jij thuis nog steeds bezig met dat ene moeilijke geval? Kun je de zorg maar niet loslaten en leef je echt heel erg mee? Dan is de kans groter dat je eindigt met een burnout. Je moet je werk kunnen loslaten - ook als je mantelzorger bent. Je moet moeilijke dingen ook relativeren. Bijvoorbeeld als een demente bejaarde je vreselijk heeft uitgescholden: dat soort dingen is nooit persoonlijk bedoeld. Probeer je werk als je naar huis gaat los te laten en je te richten op je gezinsleven. Anders houd je het niet vol op de lange termijn.

5. Energie krijgen van je werk
Als laatste moet je energie krijgen van je werk. Je moet kracht krijgen van de goede momenten en de slechte momenten achter je laten. Als een vrouw jou bedankt omdat je helpt met haar steunkousen, is jouw hele dag goed. En als je een druk schema hebt, voel je je daardoor niet opgejaagd maar opgepept. Je werk geeft je juist de energie om door te gaan, ook als het even tegenzit.

Het werken in de zorg is minder makkelijk dan het lijkt. En ook als mantelzorger heb je bepaalde eigenschappen nodig om dit goed te kunnen. Je moet niet alleen goed kunnen meevoelen, maar je moet het ook weer kunnen loslaten. Alleen dan kun je goed zorgen zonder dat je zelf met een burnout te maken krijgt.

Bron: vitaalgezond.com