Ouderen die in een toegankelijk huis wonen hebben een kleinere kans om in een verpleeghuis terecht te komen dan ouderen met een minder toegankelijke woning.

Dat blijkt uit recent onderzoek van het Centraal Planbureau. Woningaanpassingen die de toegankelijkheid verhogen, zoals een traplift, maken het mogelijk om ondanks een hoge leeftijd en (zware) lichamelijke beperkingen langer thuis te blijven wonen.

Hoe hoger de leeftijd, hoe duidelijker dit effect is. De trend dat hulpbehoevende ouderen langer thuis blijven wonen is al zichtbaar vanaf de jaren 80, maar wordt versterkt door het beleid van de overheid. Daarnaast kan het ook gekoppeld worden aan de hogere levensverwachting en de verbetering in de algemene gezondheid van Nederlanders. Ook financiële redenen en de hechting aan de buurt en de woning blijken een grote rol spelen, zo onderzocht het Sociaal en Cultureel Planbureau. Ondanks dat een woning niet goed past bij de behoefte van de bewoners, kunnen ze of willen ze niet altijd verhuizen.

Toegankelijk maken

Ruim 40.000 ouderenhuishoudens van 65 jaar en ouder wonen nu in een huis dat niet toe- en doorgankelijk is zonder traplopen en dat niet voor minder dan 10.000 euro toegankelijk gemaakt kan worden. In de meeste gevallen gaat het om oudere huurappartementen en portieketagewoningen. Een groot gedeelte van de 75-plussers vindt de huidige woning, dankzij een verhuizing of aanpassing, wel geschikt om in te blijven wonen. Duidelijk is dat een weinig ingrijpende aanpassing, zoals het plaatsen van een traplift, de woning in veel gevallen geschikt, of in ieder geval geschikter, maakt. De kosten voor een traplift zijn afhankelijk van het soort trap, het aantal verdiepingen en de wensen van de bewoner.

1,4 miljoen 75-plussers

De toegankelijkheid van de woning heeft niet alleen een direct effect op de gezondheid van de gebruiker (zoals een kleinere kans op ongelukken), maar ook op de manier waarop ouderen om kunnen gaan met hun beperkingen. Daarnaast maken de woningaanpassingen het makkelijker om thuiszorg te organiseren. In Nederland zijn er ruim 1,4 miljoen 75-plussers, waarvan er zo’n 1,2 miljoen zelfstandig wonen. Met het vooruitzicht dat dit aantal alleen maar zal groeien, dat het tekort aan seniorenwoning alleen maar groeit en dat deze ouderen waarschijnlijk helemaal niet willen verhuizen, zal de vraag naar geschikte woningaanpassingen alleen maar toenemen.

Bron: Otolift.nl