De Nederlandse Zorg Site

Checklist: wat moet u regelen na het overlijden van een dierbare?

Nieuws » Algemeen 17 mei 2019

Een begrafenis of crematie gaan regelen kort na het overlijden van een dierbare kan een moeilijke taak zijn. Temidden van veel emoties, moet u ruimte zien te maken in uw hoofd voor het regelen van een aantal praktische zaken. U wilt de overledene een zo mooi mogelijk afscheid geven en daarvoor moeten de juiste beslissingen gemaakt worden.

Met deze checklist lopen we stap voor stap langs de zaken die u moet regelen op dag één en welke zaken u nog even kunt laten liggen. Zo ziet u niets over het hoofd en krijgt u van ons alvast een klein steuntje in een moeilijke tijd. Wat regelt u meteen na het overlijden?

Verklaring van overlijden door arts
Een overlijden moet altijd officieel vastgesteld worden door een huisarts. In sommige gevallen zal er al een huisarts bij uw overleden dierbare aanwezig zijn. Mocht dit niet het geval zijn, dan zoekt u contact met een (dienstdoende) huisarts die een ‘Verklaring van Overlijden’ af kan geven. Deze verklaring wordt gebruikt door de burgerlijke stand om een overlijdensakte op te stellen.

Inventariseren donorcodicil en persoonlijke wensen
Dit is ook het moment om na te gaan of de overledene heeft aangegeven om organen te doneren. Misschien bent u al op de hoogte van een donorcodicil, anders kan de huisarts dit gemakkelijk voor u checken in het donorregister. Heeft de overledene persoonlijke (uitvaart)wensen vastgelegd? Dit kan zijn in de vorm van een wilsbeschikking of testament. Deze kunt u goed als leidraad gebruiken.

Uitvaartverzekering: polisblad erbij halen of opvragen
Vervolgens is het ook belangrijk om de details over de uitvaartverzekering erbij te halen. Waarschijnlijk heeft de overledene ooit een uitvaartverzekering afgesloten. Soms heeft u hiervan een polisblad, maar soms is het niet duidelijk of de overledene een verzekering heeft. Er zijn hulpmiddelen om dit te achterhalen, u kunt bijvoorbeeld navraag doen bij het Verbond Van Verzekeraars. Zij kunnen aangeven of er één of meerdere polissen op naam van de overledene staat. 

Het inschakelen van een begrafenisondernemer
Een uitvaartbegeleider of begrafenisondernemer schakelt u meteen op de eerste dag in. Deze specialisten nemen u werk uit handen en begeleiden u verder in de stappen die u moet nemen. Een uitvaartbegeleider is veelal op ieder moment bereikbaar. Dus kies uw eigen moment om contact op te nemen. Op de website van begrafenisonderneming Rebel leest u nog meer over wat er allemaal geregeld moet worden voor een uitvaart.