De Nederlandse Zorg Site

Het gehoorapparaat: je onzichtbare metgezel

Nieuws » Hulpmiddelen 17 juni 2019

Het uitwendig oor, het middenoor en het binnenoor zijn relevante aspecten voor een goede werking van het gehoor. Slechthorendheid is een uitvloeisel van veel medicijngebruik, ouderdom of aantasting van het gehoor vanwege overmatige blootstelling aan veel lawaai. Slechthorendheid kan ook bij jonge mensen voorkomen. Een gehoorapparaat biedt uitkomst voor slechthorenden.

Er zijn verschillende typen gehoorapparaten zoals:

  • Achter-het-oor (AHO) toestel
  • Luidspreker- in-het-oor (LIHO) toestel
  • In-het-oor (IHO) toestel
  • Kanaaltoestel
  • Complete in the canel (CIC) toestel

Het AHO toestel
Dit is het meest verkochte hoortoestel. Het wordt achter het oor gedragen en het geluid wordt via een slangetje vanuit het toestel naar het oorstukje geleid. Dit toestel is voordelig vanwege het makkelijke onderhoud, weinig reparaties, de grote batterijen die langer meegaan dan bij andere toestellen en zijn heel geschikt voor zij die veel last hebben van gehoorverlies.

LIHO toestel
Bij dit hoortoestel wordt in het oor een luidspreker geplaatst waarbij het geluid via een elektrisch draadje naar het oor wordt geleid. De luidspreker in het oor levert een helder en duidelijk geluid op. Ook dit hoortoestel wordt achter in het oor gedragen.

IHO toestel
Bij dit hoortoestel bevinden alle onderdelen zich in het apparaat en wordt het apparaat in het oor geplaatst. Het IHO toestel is geschikt voor degene die een lichte last hebben van gehoorverlies. Het is klein in formaat en is onopvallend. Echter is dit hoortoestel gevoeliger voor defecten en moet daarom goed onderhouden worden.

Kanaaltoestel
Het kanaaltoestel is geschikt voor degene die matig tot licht last hebben van gehoorverlies. Het is evenals het IHO toestel klein in omvang, gevoelig en moet goed onderhouden worden. Dit toestel verdwijnt in het oor en kan lastig zijn voor degene die vanwege ouderdom of reuma niet zo behendig zijn om het toestel in en uit te doen.

CIC toestellen
Dit hoortoestel wordt diep in het gehoorgang geplaatst en is daarom niet te zien. Je haalt het hoortoestel uit het oor middels een doorzichtig koordje. Het is klein in omvang en gaat dus makkelijk in het gehoorgang. Dit hoortoestel moet met zorg onderhouden worden omdat het gevoelig is voor defecten. Voor dit toestel zijn er een aantal eisen waaraan je gehoorgang moet voldoen qua vorm en grootte. Daarnaast heeft het hoortoestel een klein batterijtje dat snel leeg kan raken.

Bron: Schoonenberg.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie