Liefdesverdriet is meer dan verdrietig zijn. Er kunnen zelfs gezondheidsklachten zijn als een relatie verbroken is
Na een verbroken relatie ga je door drie fases heen. In dit artikel bespreken we hoe dit precies zal zijn.
Fase 1 - Ongeloof
In het begin kun je niet geloven dat jouw relatie voorbij is. Je hebt het gevoel dat het gewoonweg niet gebeurd is. Op sommige momenten heb je het idee dat jullie nog steeds samenzijn. Ook kan het zo zijn dat je denkt dat jouw partner het niet meent. Je lacht erom en je gelooft het niet. Als jouw vriend of vriendin vervolgens volhardend blijkt te zijn, wordt de relatiebreuk zichtbaar. Communiceren jullie over een mogelijke breuk en komt dit stapje voor stapje dichterbij? Dan lijkt dit minder definitief dan het uiteindelijk blijkt. Gaat het uit en houd je de hoop dat het nog goedkomt? Ook dan zit je duidelijk in de eerste fase van het verwerkingsproces. Je geeft jezelf het gevoel dat jullie wel weer bij elkaar komen. Langzamerhand krijg je in de gaten dat jullie relatiebreuk onomkeerbaar is.
Fase 2 - Pijn
Het doet pijn als je beseft dat jouw relatie niet meer goedkomt. Deze realisatie kan een confrontatie zijn met wie je bent en wat je hebt. Deze pijn is belangrijk om vol overgave te ervaren. Als je dit doorstaat, ben je er klaar voor om richting een verwerking te gaan. Blijf praten met vrienden en familie en vermijd het om troost bij jouw ex te zoeken. Tijdens deze fase is het mogelijk dat er gezondheidsklachten ontstaan. Je kunt depressief worden, agressief of lusteloos. Ook kun je het gevoel krijgen dat je ziek bent, dit kan zich uiten in hoofdpijn, buikpijn en vermoeidheid. Als het niet goed meer gaat, kan het noodzakelijk zijn om de huisarts te bezoeken. Gelukkig gaat het pijnlijk gedeelte van dit verwerkingsproces vaak snel weer over. Zeker als het patroon van de dag weer wordt opgepakt. Als je dit combineert met een gezond manier van verwerken, kom je in een nieuwe fase terecht.
Fase 3 - Positiviteit
In de laatste fase van het verwerkingsproces, ervaar je ook de voordelen van een verbroken relatie. Je hoeft je niet meer te ergeren aan bepaalde eigenschappen van jouw ex-partner en je kunt doen waar je normaal nooit tijd voor had. Deze fase wordt gekenmerkt door positiviteit. Ook kan het zo zijn dat de tweede en derde fase zich af en toe afwisselen, ook dat is heel normaal.
Aan het einde van het verwerkingsproces kan het zo zijn dat je weer terug naar jouw ex wilt. Sommige stelletjes realiseren na een moment van bezinning dat ze toch weer verder willen, bij andere koppels is het klaar. In dat geval kun je jezelf openstellen voor een nieuwe relatie of kun je besluiten om voorlopig single te blijven.
Bron: exterug.nl