In zorggebouwen komt energiebesparing maar moeizaam van de grond. Zo'n 70 procent van het vastgoed gebruik te veel energie
Daarnaast voldoen de zorggebouwen, zoals ziekenhuizen, verzorgingshuizen en klinieken, dankzij het suboptimale binnenklimaat niet altijd aan de behoeften en wensen van eigenaren en gebruikers.
Deze zorggebouwen zijn niet duurzaam, wat grote kansen biedt omdat de totale hoeveelheid zorgvastgoed zo'n 18 procent van de totale utiliteitsbouw beslaat.
Mogelijkheden voor energiebesparing in de zorg
Er zijn een aantal eenvoudige maatregelen die een snelle kostenbesparing opleveren. Zo zijn veel zorginstellingen, voornamelijk in de sector verpleging en verzorging, gehuisvest in relatief oude gebouwen. Door verlichting energiezuinig te maken, gebruik te maken van warmteterugwinning en de leidingen beter te isoleren, wordt er al direct veel energie bespaard. Daarnaast vormt het combineren van onderhoud met duurzaamheidsdoelstellingen een goede quick-win. Hiermee kan de zorgsector tonnen besparen, zonder dat het al te veel moeite of geld kost om de aanpassingen door te voeren.
Koppeling van onderhoud en duurzaamheid
Tegenwoordig zien zorginstellingen onderhoud en duurzaamheid als losse aspecten. Het is efficiënter om deze samen te pakken door een duurzaam meerjarenonderhoudsplan op te stellen. Zo kan er bij het installeren en uitvoeren van energiebesparende maatregelen sterk op kosten bespaard worden. Duurzame aspecten worden namelijk meegenomen in het onderhoudsplan, zodat er bijvoorbeeld bij het vervangen van kozijnen direct wordt gedacht aan het plaatsen van duurzaam isolerend glas. Kosten voor onderhoud die je toch al maakt worden zo direct benut als een mogelijkheid om voor duurzame en kostenbesparende opties te kiezen.
Duurzame energie in de zorg
Consumenten dragen zelf al flink hun steentje bij, door energie vergelijken en te kiezen voor een duurzame aanbieder met slimme thermostaat bijvoorbeeld. In de zorg is het de uitdaging om alle individuele managers en bestuurders met de neuzen in dezelfde richting te krijgen. Er worden al stappen gemaakt om de zorg groener en duurzamer te maken. Zo is er op 1 januari 2019 een grote stap gemaakt, toen 300 zorgorganisaties zijn overgestapt naar duurzame energie. Het gaat hier voornamelijk om elektriciteit dat wordt opgewekt via windenergie. Door gezamenlijk in te kopen wordt flink bespaard op de leverancierskosten. Groene energie zorgt voor een win-win situatie, aangezien het kosten bespaart en honderdduizenden tonnen aan CO2-uitstoot vermijdt. De zorgsector kan hier, net als consumenten, energie vergelijken om te kijken welke aanbieder met de beste voorwaarden komt. Zeker door de krachten te bundelen en samen te werken staan zorginstellingen sterker in de onderhandelingen waardoor de kostenvoordelen groter zijn.
Bron: Pricewise.nl