De Nederlandse Zorg Site

Effect van koffie op je lichaam

Nieuws » Algemeen 13 december 2019

Nederlanders zijn echte koffiedrinkers. Gemiddeld gieten we per dag niet minder dan vier kopjes van deze drank naar binnen. Of dit al dan niet gezond is, daar denken wij eigenlijk niet veel over na.

Toch is het goed om de effecten van dit cafeïnehoudende drankje, zowel de positieve als de negatieve, zo nu en dan eens onder de loep te nemen.

Van koffie leef je langer
Hoewel koffie meestal met een slechte gezondheid geassocieerd wordt, concludeerde de Gezondheidsraad in 2015 dat dit niet een geheel evenwichtige kijk is. Zo lijkt het drankje ook zeker wel gunstige effecten op ons lichaam te hebben. Dagelijks twee tot vier koppen tot je nemen, verlaagt bijvoorbeeld het risico op bepaalde hartziekten. Natuurlijk moet men nooit teveel van het goede nemen. Vijf koppen koffie per dag is af te raden. Ook Annals of International Medicine onderzocht het effect van koffie. In juli 2017 publiceerde zij een studie die te kennen gaf dat drie koppen van ’s Nederlands favoriete drankje per dag je langer kan laten leven.

Effect van cafeïne
Als je een of twee koppen koffie per dag drinkt, zal de hoeveelheid cafeïne die je binnenkrijgt je een stimulerend effect bieden. Denk hierbij aan een iets beter geheugen, een toenemende alertheid en een verbetering van motivatie. Het verhogen van je dosis cafeïne zal deze effecten echter niet versterken. Integendeel, het zal nadelige gevolgen kunnen hebben. Denk hierbij aan hoofdpijn, duizeligheid, prikkelbaarheid, beven en zelfs hartkloppingen. Daarbij is het goed om te weten dat cafeïne ook in thee zit. Wie denkt een kalmerende kop thee te nemen om de nadelige effecten van teveel koffie te ontlopen, komt bedrogen uit. Afhankelijk van de theesoort natuurlijk.

Het effect van cafestol
Koffie bevat naast cafeïne ook cafestol. Dit goedje zal bij teveel inname het slechte cholesterol in je bloed verhogen. Hoeveel cafestol er in de koffie zit, hangt echter wel af van de bereidingswijze van het drankje. Zelfs per merk zit er verschil in. Over het algemeen geldt echter dat koffie die gezet wordt met een filtermachine of koffiepadapparaat maar weinig cafestol bevat, waardoor de koffie vrijwel geen effect heeft op het cholesterolgehalte.

Denk aan je nachtrust
Koffie is dus zeker niet schadelijk, mits het drankje met mate wordt gedronken. Het kan je zelfs een grote dienst bewijzen door je meer motivatie en energie te geven. Maar vergeet ook vooral niet om voldoende slaap te pakken. Drink daarom niet laat koffie. Want voldoende slaap is ook bevorderlijk voor de gezondheid. Mocht je moeite hebben met slapen, dan helpt het ook om je telefoon weg te leggen en tijdig de lichten uit te doen. Dat scheelt ook nog eens in je energieverbruik en kan op jaarbasis helpen te besparen op energie, net als energieleveranciers vergelijken. Een boek lezen voor het slapen gaan kan zorgen voor betere slaap. Vermijd schermen. En drink alleen nog water de laatste uren voordat je naar bed gaat.

Bron: www.energieleveranciers.nl