De Nederlandse Zorg Site

4x waarom goede verlichting belangrijk is voor je gezondheid

Nieuws » Algemeen 14 januari 2020

Verlichting en gezondheid worden steeds vaker met elkaar in verband gebracht. Vroeger namen artsen aan dat alleen zonlicht belangrijk is voor de gezondheid.

Maar ondertussen is wel gebleken dat ook de verlichting in huis veel invloed heeft op de gezondheid van mensen. Dit zijn vier redenen waarom goede verlichting belangrijk is voor een goede gezondheid.

 1. Helder licht overdag geeft een beter humeur
  Soms wordt het nauwelijks echt licht in de winter en word je somber van de grauwe dagen. Inderdaad heeft onderzoek aangetoond dat licht veel invloed heeft op het humeur. Het is raadzaam om zeker in de winter gebruik te maken van daglichtlampen in huis. Je gebruikt ze alleen overdag, dus niet in de avonduren. Zo krijgen je ogen genoeg licht binnen, wat zorgt voor een beter humeur en minder hinder van de donkere winter.
 2. Lichttherapie
  Heb je in de winter echt last van winterdepressie? Dan kan lichttherapie uitkomst bieden. In eerste instantie kun je dit via de huisarts aanvragen. Je kunt dan naar een speciale polikliniek die sommige ziekenhuizen hebben, waar lichttherapie wordt gestart. Heb je daar baat bij, dan kun je ook een speciale lichttherapie lamp kopen voor thuis.
 3. Knus licht in de avond geeft betere nachtrust
  In de avond is het beter om fel licht te vermijden. Zet de schermen van je smartphone en tablet op een speciale nachtstand, waardoor het licht wat geler wordt. Verder gebruik je in de avond bij voorkeur schemerlampen of ander gedimd licht. Je zult merken dat je rustiger en dieper slaapt als je ’s avonds het juiste licht gebruikt.
 4. Licht voor een veilige omgeving
  Goed licht is ook belangrijk voor je veiligheid. Je brengt je gezondheid in gevaar als je onnodig risico loopt. Check daarom je verlichting nog eens goed. Buitenverlichting is praktisch om te kunnen zien wat je doet in het donker. En ook binnenshuis wil je goed zien waar je loopt. Voor senioren kan extra verlichting op de trap zorgen voor meer veiligheid en minder val-risico.

Goede verlichting is zeker in de wintermaanden heel belangrijk voor de gezondheid. Het is dus goed om de verlichting in en rond het huis na te lopen. Je kunt altijd online led verlichting bestellen die goed past in de huidige lampen en fittingen. Zo kom je snel en gemakkelijk aan de juiste verlichting om jouw gezondheid maximaal te bevorderen.

Bron: Lamp-direct.nl