De Nederlandse Zorg Site

5 tips bij het gebruik van een gehoorapparaat

Nieuws » Algemeen 28 januari 2020

Heb je na een online hoortest en een bezoek aan de audicien een gehoorapparaat aangemeten gekregen?

Dit zal wennen zijn, maar uiteindelijk gaat er weer een wereld voor je open. Met deze 5 tips heb je het meeste profijt van je hoortoestel.

1. Neem de tijd om te wennen
Je moet wennen aan al het geluid om je heen. Dit kan in het begin best vermoeiend zijn. Gun jezelf die tijd en geef niet te snel op. Je eigen stem klinkt vreemd en het geluid om je heen zal hard klinken. Het volume van je apparaat zal in het begin wat zachter staan en dit wordt langzaam opgebouwd.

2. Wennen aan geluiden
Om aan geluiden te wennen, kan je zelf oefenen door te luisteren naar geluiden zoals de radio, de kraan of de deurbel. Je traint hiermee je hersenen om weer te wennen aan meer geluid en hier selectief mee om te gaan.

3. Reinig je gehoorapparaten volgens de aanwijzingen
Je audicien zal je uitgelegd hebben hoe je je gehoorapparaten moet reinigen. Doe je dit op de juiste manier, dan gaan ze langer mee. Leg je toestel op een zachte doek en vermijd gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen. Om je toestel te drogen volg je de aanwijzingen van de audicien. Leg je apparaten niet in de oven of de magnetron en gebruik ook geen föhn. Je audicien heeft speciale schoonmaaksets die bedoeld zijn om je toestel schoon te maken of te drogen.

4. Let op bij sporten
Sporten met een gehoorapparaat gaat prima. Er is een aantal zaken waar je op moet letten. Zweet je veel, dan is het goed om je toestel tijdelijk uit te doen, want vocht kan je apparaat beschadigen. Als je bang bent dat je apparaat uit je oren valt, gebruik je een clip-on met koord om aan je kleding vast te maken. Maak na het sporten je toestel goed schoon.

5. Zon, zee en je hoorapparaat
Je hoorapparaat kan niet goed tegen direct zonlicht. Laat je toestel daarom niet liggen in de auto of op de vensterbank. Smeer je jezelf in met zonnebrandcrème, doe dan je apparaat uit en doe het weer in als je jezelf hebt ingesmeerd. De crème kan je hoorapparaat beschadigen, hetzelfde geldt voor het zoute zeewater.

Bron: vanboxtelhoorwinkels.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie