Hoofdpijn, een stijve nek of rugklachten na een nacht slapen kunnen hun oorsprong vinden bij een matras dat niet goed bij je past

En laten we eerlijk zijn: er is niets zo belangrijk voor zowel je mentale als je fysieke gezondheid als goede slaap. Maar waar moet je dan eigenlijk op letten bij de aanschaf van een matras en moet het perse de hoofdprijs kosten? We leggen het je uit.

1. De levensduur van een matras
Een matras gaat gemiddeld zo’n 8 tot 10 jaar mee, dat wilt zeggen als je een matras van goede kwaliteit aangeschaft hebt. Een ouder matras of een matras van lagere kwaliteit kan je al snel rugklachten, pijnlijke spieren en gewrichten en een onrustige slaap opleveren. En dit heeft vervolgens weer een negatieve impact op zowel je fysieke als je mentale gesteldheid. Gelukkig hoeft een nieuw matras niet duur te zijn. Een goedkoop matras van Kwantum kan je in no-time al van dit soort matras gerelateerde klachten afhelpen en een goede nachtrust bezorgen.

2. Ondersteuning om gewrichtspijn te voorkomen
Daarnaast is het ook belangrijk dat je een matras hebt dat bij je lichaam en slaap past. Ieder lichaam is anders en iedere persoon slaapt anders. Een hard matras kan voor de ene een rustige, diepe slaap opleveren, terwijl het voor de ander betekent dat hij of zij de hele nacht ligt te woelen. Zorg er in ieder geval voor dat het matras stevig genoeg is om de natuurlijke S-curve van de rug te kunnen ondersteunen en het gewicht te verdelen. Weeg je meer dan 80 kilo of heb je rugklachten? Dan is het sowieso verstandig om een stevig matras aan te schaffen. Een te zacht matras zorgt ervoor dat je lichaam niet voldoende ondersteund wordt en dit kan niet alleen rugklachten, maar ook pijnlijke heupen, benen en gewrichten opleveren.

3. Een niet passend matras
Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar er zijn ontzettend veel mensen die op een te kort matras slapen. Het is belangrijk dat zowel je handen als voeten ruimschoots binnenboord gehouden kunnen worden: ook wanneer je met je armen gespreid slaapt. Vallen je voeten of handen buiten het matras, dan kan dit pijn aan de gewrichten veroorzaken zoals bijvoorbeeld de knieën of de schouders. Kies dus altijd een matras dat zo’n 20 centimeter langer is dan dat jij zelf bent.

4. Aanpassen aan lichaamshouding niet goed
Hoewel veel fabrikanten met trots hun matrassen promoten als geweldige items die de lichaamshouding onthouden, hoeft dit niet altijd goed te zijn. Wanneer je een stille slaper bent kan dit inderdaad voordelen opleveren gezien alle lichaamsdelen ondersteund worden. Maar draai je regelmatig in je slaap of beweeg je wat meer, dan kan dit nadelig werken; het matras kan zich namelijk niet direct aan de nieuwe lichaamshouding aanpassen, en ook dit kan klachten opleveren.

Zo zie je dat een goed matras essentieel is voor een diepe slaap en een gezond lichaam!

Bron: Kwantum.nl