De Nederlandse Zorg Site

Zo bespaar je op zorgkosten

Nieuws » Verzekeringen 14 februari 2020

Het zorgstelsel van Nederland behoort tot de beste zorgstelsels ter wereld. Maar die zorg gaat ook gepaard met hoge kosten.

En voor wie regelmatig met zorg te maken heeft, weet dat de kosten snel kunnen oplopen tot bedragen die niet voor iedereen makkelijk te betalen zijn. Want niet alles wordt standaard vergoed en ook het eigen risico is voor sommigen een flinke kostenpost. Gelukkig zijn er een aantal manieren om de zorgkosten zo laag mogelijk te houden. Lees in dit artikel de adviezen.

Ga slim om met het eigen risico
Wanneer je weinig gebruikmaakt van de zorg en over het algemeen een goede gezondheid hebt, dan kan het voordelig zijn om het eigen risico hoger in te zetten dan het wettelijk eigen risico. Dat scheelt toch al snel een tientje per maand. Heb je wel gebruik gemaakt van de zorg en is je eigen risico (bijna) op? Dan kan het slim zijn om bepaalde zorg in hetzelfde jaar nog in te zetten. Haal bijvoorbeeld nog een voorraad nieuwe medicijnen op of als je een nieuwe bril nodig hebt, kan het zinvol zijn om dat nog te doen in hetzelfde jaar.

Maak je aanvullende vergoeding op
Wanneer je een aanvullende verzekering hebt, maak daar dan goed gebruik van door de aanvullende vergoeding op te maken. Stel dat je plan is om begin het volgende jaar naar de tandarts te gaan, dan kan je deze afspraak beter verplaatsen naar eind van dit jaar. Dan vallen de kosten nog onder de aanvullende vergoeding en weet je ook direct of het nodig is om aankomend jaar ook weer een aanvullende tandartsverzekering te nemen.

Geef de zorgkosten bij de belasting op
Wat veel mensen niet weten is dat je bepaalde zorgkosten bij de belasting op mag geven. Dit is aantrekkelijk, want deze kosten mag je aftrekken van je inkomsten en zo hoef je minder inkomstenbelasting te betalen. De zorgkosten moeten een bepaalde drempel hebben bereikt en niet vergoed zijn door de basis- of aanvullende verzekering.

Haal medicatie in grotere hoeveelheden
Wanneer medicatie nodig is via een apotheek, kan je deze beter in grotere hoeveelheden halen indien dat mogelijk is voor het betreffende medicijn. Voor iedere keer dat je medicijnen haalt, moet je namelijk administratiekosten betalen. Dus als je minder vaak hoeft te gaan, omdat je grotere hoeveelheden medicatie in huis hebt, betaal je onder de streep minder.

Kies de juiste zorgverzekering
Eind 2019 zijn zo’n 1,1 miljoen Nederlanders overgestapt van zorgverzekering. De premies veranderen jaarlijks en daardoor is het interessant om je zorgverzekering vergelijken met andere zorgverzekeringen. Misschien dat jouw zorgverzekering eerst de best passende was, maar nu niet meer. Als je je oude zorgverzekering hebt opgezegd voor 1 januari 2020, heb je nog tot 31 januari 2020 de tijd om een nieuwe te kiezen. Met zorgverzekering vergelijken kies je de zorgverzekering die het beste bij jouw huidige situatie past.

Bron: Pricewise.nl