De Nederlandse Zorg Site

Wanneer thuiszorg inschakelen?

Nieuws » Algemeen 24 februari 2020

Thuiszorg inschakelen is vaak een behoorlijk grote stap. Je gaat meestal door een heel proces voordat je zover bent. Soms heb je thuiszorg nodig voor langere tijd, maar het kan ook voorkomen dat je tijdelijk thuiszorg nodig hebt.

Er bestaat thuiszorg in allerlei vormen, van iemand die helpt in de huishouding tot fysieke ondersteuning of het verzorgen van wonden. Wanneer moet je eigenlijk zorg inschakelen? En hoe doe je dat?

Thuiszorg: wanneer heb je dat nodig?
Thuiszorg is vooral bedoeld om te zorgen dat je (langer) thuis kunt blijven wonen. Verhuizen naar een zorginstelling heeft waarschijnlijk niet je voorkeur en is voor de verzekeraar ook een stuk duurder. Je hebt de zorg dus nodig als je niet meer zelfstandig in al je behoeften kunt voorzien. De redenen kunnen sterk uiteenlopen, van een ongeluk of chronische ziekte tot ouderdomsklachten. Thuiszorg wordt bovendien alleen gegeven als dit noodzakelijk is omdat er geen andere mensen zijn die deze verzorging voor je kunnen doen.

De vier vormen van thuiszorg

Er zijn globaal gezien vier vormen van thuiszorg.

  • Persoonlijke verzorging. Dit omvat bijvoorbeeld hulp bij opstaan en aankleden, hulp bij douchen en hulp bij het innemen van medicijnen.
  • Lichte tot matig intensieve verpleegkundige zorg. Voorbeelden hiervan zijn verzorging van wonden, het toedienen van injecties en het verzorgen van infusen en katheters.
  • Begeleidende zorg. Dit kan ondersteuning bieden in dagbegeleiding, maar ook psychologische begeleiding aan huis.
  • Huishoudelijke zorg. De thuiszorg kan ook de huishoudelijke zorg aansturen wanneer je zelf niet in staat bent je huishouden te doen.

Hoe kom je aan thuiszorg?
Dit wordt geregeld via de gemeente. De kosten worden vergoed door je zorgverzekeraar of via de WMO/WLZ. Je hoeft geen eigen bijdrage te doen. Wel heb je uiteraard een indicatie nodig dat je die thuishulp echt nodig hebt. Daarvoor neem je contact op met je wijkverpleegkundige of huisarts. De wijkverpleegkundige bepaalt na een uitgebreid gesprek welke zorg je nodig hebt. Je krijgt uiteraard zorg vanuit een thuiszorg die bij jou in de buurt werkt. Zo is Respectzorg een bekende zorgaanbieder in Den Haag en Scheveningen.

Thuishulp aanvragen is allereerst een kwestie van erkennen dat het nodig is. Je wilt natuurlijk het liefst zoveel mogelijk zaken zelfstandig regelen. Maar soms komt er een tijd waarin dat niet meer volledig lukt. Het is dan fijn dat er iemand aan huis komt om te helpen bij de dingen die je niet alleen meer kan.

Bron: Respectzorg.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie