Veel mensen maken zich zorgen over de coronacrisis. Vooral ouderen zijn zeer bezorgd. Niet alleen om zichzelf, maar zeker ook om hun kinderen en kleinkinderen

labtop

Vooral voor ouderen die in een zorgcentrum zitten, waarvan de deuren inmiddels de hele dag gesloten zijn voor bezoekers, kunnen erg somber worden door de van rijkswege ingestelde maatregelen. Hun leven wordt er zo niet vrolijker op, niet alleen door de dreiging van een potentieel akelige ziekte, maar ook door eenzaamheid en de hele dag niets hebben om naar uit te kunnen kijken. Wat kunnen we daaraan doen? Is hier een praktische oplossing voor?

Niet op bezoek gaan bij opa en oma

Het vervelende is dat het officiële advies is om voorlopig niet op bezoek te gaan bij opa en oma. Voorlopig zal hier waarschijnlijk geen verandering in komen. Dat betekent voor veel ouderen een enorme streep door de rekening. Onder normale omstandigheden is het percentage ouderen dat zichzelf eenzaam noemt al 50-60%, waarbij dit percentage stijgt naarmate de leeftijd omhoog gaat. Het risico is reëel dat veel ouderen verder vereenzamen, nu iedereen wordt opgeroepen om sociaal contact zo veel mogelijk te mijden. Ouderen die al eenzaam zijn, zien veel van de contacten en activiteiten die ze wel hadden, ineens wegvallen. 

Digitaal contact helpt

Het inzetten van moderne elektronica lijkt vooralsnog de beste oplossing om  sociaal contact weer mogelijk te maken. Via Skype, FaceTime of een andere applicatie waarmee je iemand kunt zien, kunnen opa en oma zo gemakkelijk contact houden met de familie. Het enige probleem hierbij is dat niet alle ouderen een smartphone of een computer hebben, of dat ze niet goed weten hoe ze met deze elektronica om moeten gaan. Aan de andere kant blijkt uit recent onderzoek van de ANBO dat ouderen digitaal veel vaardiger zijn dan vaak wordt gedacht. Daarnaast vindt 87% van hen zichzelf zeker niet te oud om te leren met nieuwe technologie om te gaan.

Maak het u gemakkelijk

Voor mensen die niet beschikken over uitgebreide computervaardigheden zijn er tegenwoordig ook prima oplossingen, zoals een touchscreen laptop. Volgens Linda van der Kroon, expert in communicatie en adviseur bij Techspring is een touchscreen laptop ideaal voor ouderen, aangezien het touchscreen of aanraakscherm een goede oplossing is voor mensen die niet goed bekend zijn met het gebruik van een muis. Het aanraakscherm werkt in de regel veel intuïtiever dan een muis en het maakt het gebruik van een laptop veel eenvoudiger. Wat betreft de zorgen over het coronavirus maakt dit natuurlijk weinig uit, maar het betekent wel dat opa en oma weer iets kunnen hebben om dagelijks naar uit te kijken, bijvoorbeeld een videosessie met een van de kleinkinderen.

Bron: Linda van der Kroon