Of we het nu willen of niet, vanaf 1 juni zal het verplicht zijn om in het Openbaar Vervoer een mondkapje te dragen
Er ontstaat echter veel discussie over welke mondkapjes we nu wel of niet mogen dragen. Allereerst wordt vaak over de term ‘medische’ en ‘niet-medische’ mondkapjes gesproken. Deze termen zijn echter door de overheid in het leven geroepen, want in werkelijkheid bestaan deze termen helemaal niet. Er bestaan gewoon ‘mondkapjes’ en de ene beschermt beter dan de andere. De overheid wilde uiteraard de best beschermende mondkapjes voor het zorgpersoneel, dus vandaar dat ze een onderscheid gemaakt hebben in de benaming om zo te zorgen dat consumenten niet onnodig veel mondkapjes gingen aanschaffen.
Op dit moment worden er veel verschillende mondmaskers aangeboden, maar in feite zijn ze in 3 categorieën te verdelen. Namelijk de stoffen mondkapjes (al dan niet zelf gemaakt), de chirurgische mondkapjes en de FFP/KN95-mondkapjes.
Die laatste variant beschermt het beste. Maar mag je deze dan wel gebruiken? Ja, dat mag. De overheid koopt enkel deze mondkapjes in met een bepaalde certificering. Echter zijn er veel meer van deze type mondkapjes beschikbaar, maar die hebben niet het exacte certificaat wat de overheid wenst. De overheid koopt deze dus niet in, maar de consument mag deze dus wel gewoon gebruiken.
Ditzelfde geldt voor de chirurgische mondkapjes. De overheid koopt deze enkel in met een CE-keurmerk. Maar er zijn meer dan voldoende chirurgische mondkapjes beschikbaar, die alleen dit CE-keurmerk niet hebben. Dat hoeft niet direct te betekenen dat ze niet goed zijn, ze hebben alleen dit CE-keurmerk niet.
De laatste variant mondkapjes zijn de mondkapjes gemaakt van stof. Het voordeel van deze stoffen mondkapjes is dat ze wasbaar zijn en dus meerdere keren gebruikt kunnen worden. Echter wordt over deze wasbare mondkapjes ook vaak gezegd dat ze maar zeer matig beschermen, omdat ze vaak niet goed aansluiten om het gezicht.
Daarnaast is de stof
waarvan het mondkapje gemaakt is van belang. Als de stof te dun is, dan gaat
het vocht (en virus) er doorheen. Als de stof te dik is, dan kun je zelf maar
moeilijk ademen en ga je het kapje dus vaak op- en afzetten. En dat zorgt er
dan weer voor dat je wellicht virus met je handen gaat verspreiden.
Bron: Joep Kools