De Nederlandse Zorg Site

Stoppen met roken en elektrisch roken

Nieuws » Algemeen 2 juni 2020
Cigarette-150-pix

Stoppen met roken is voor veel mensen niet gemakkelijk. Zeker niet omdat het een verslaving is geworden waar ze niet zomaar meer vanaf komen. Het opsteken van een sigaret is een gewoonte geworden en het afleren van gewoontes is vaak moeilijker dan gedacht.

Een manier om deze gewoonte te veranderen is door te stoppen met de normale sigaret en elektrisch roken te gaan uitproberen. Het gebruik van een e-sigaret is namelijk een goed middel om te minderen of stoppen. Wat houdt elektrisch roken precies in en wat zijn de voor- en nadelen?

Wat houdt elektrisch roken in?
Elektrisch roken is zoals de naam doet vermoeden een elektronische versie van het normale roken. Deze sigaret is namelijk een elektronisch apparaat wat werkt op batterijen en welke e-liquid vloeistof verdampt. Deze vloeistof kan nicotine bevatten of het is een nicotine vrije vloeistof. Elektrisch roken heeft als grote verschil met normaal roken dat je geen rook inademt maar waterdamp inhaleert. Daarnaast wordt er niks verbrandt bij elektrisch roken. Je hebt dus geen as, het verdampt namelijk vloeibare vloeistof. Ondanks dat je bij elektrisch roken geen nicotine inhaleert geeft deze vorm wel voor een groot deel dezelfde beleving en smaak als een normale sigaret. Dat komt door de coils. Dit is de elektrische  gloeidraad in een sigaret welke de nicotine verzading (indien je geen nicotine vloeistof gebruikt) en beleving af geven als bij een normale sigaret.

De voordelen van elektrisch roken
Het elektrisch roken biedt veel voordelen. Het eerste voordeel is dat je zelf de nicotine inname kunt bepalen, e-liquids, welke nicotine bevatten zijn er in verschillende sterktes. Wil je geen nicotine meer innemen, dan kan je kiezen voor nicotine vrije vloeistof. Hierdoor kan je op een langzame manier de behoefte naar nicotine afbouwen. Een ander voordeel is dat het elektrisch roken geen geur afgeeft, zo hoef je niet bang te zijn dat je een slechte adem hebt na het roken van een sigaret. Ook geeft het geen gele aanslag af op je handen of tanden. Daarnaast blijkt uit onderzoek een e-sigaret minder schadelijke stoffen bevat in vergelijking met een de normale de sigaret. Hierdoor is het een minder schadelijk voor je lichaam. Daarnaast hoef je hem niet gelijk helemaal op te roken, je kan hem aan- en uitzetten wanneer je zin hebt om te roken. En als laatste voordeel is het elektrisch roken goedkoper dan een pakje sigaretten kopen.

Nadelen elektrisch roken
Het roken van een e-sigaret kent ook nadelen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat ook elektrische roken niet goed voor je is, aangezien er een aantal bestanddelen in zitten die niet goed voor je zijn. Dus ook op langere termijn weet men nog niet precies wat de gezondheidsconsequenties zijn van elektrisch roken. Verder kan een e-sigaret in het begin een droge mond geen omdat door de damp de speekselklieren niet worden geactiveerd, zoals wel bij een normale sigaret wordt gedaan. Ook is het een elektrisch apparaat wat inhoudt dat je altijd moet zorgen voor (volle) batterijen. Daarnaast heeft het apparaat weleens onderhoud nodig zo moet om de zoveel tijd het verdampingselement worden verwisseld en de tank moet ook wel eens schoon worden gemaakt. Toch wegen de nadelen niet op tegen de voordelen van het stoppen met het roken van een normale sigaret en kan het elektrisch roken zeker een uitkomst bieden.

Bron: damp-e.nl