Een heleboel mensen slikken tegenwoordig vitamine D-supplementen. In tegenstelling tot veel andere vitaminen, kan vitamine D zelf in het lichaam aangemaakt worden. Waarom slikken zoveel mensen dan toch extra supplementen?
We leggen je graag uit waarom veel mensen last hebben van een tekort en wat de gevolgen hiervan zijn.
De opname van vitamine D
Vitamine D wordt aangemaakt in het lichaam wanneer de zon op je huid komt. Er wordt aangeraden om dagelijks zo’n 15 tot 30 minuten buiten te komen tussen 11 uur ‘s ochtends en 3 uur ‘s middags wanneer de zon het sterkst is. Het lichaam kan een voorraad van de aangemaakte vitamine opslaan, waardoor je op bewolkte dagen niet meteen een tekort zult krijgen. Het is echter ook mogelijk om een deel van de benodigde hoeveelheid uit voeding te halen. Je vindt vitamine D voornamelijk in vette vis, maar ook in vlees en eieren zit een kleine hoeveelheid. Verder wordt het in Nederland toegevoegd aan bak- en braadboter, halvarine en margarine.
Wie loopt risico op een vitamine D-tekort?
Hoewel het dus mogelijk is om genoeg vitamine D binnen te krijgen door zonlicht en bepaalde voedingsmiddelen, lopen er toch nog heel wat mensen risico op een vitamine D tekort. Aangezien een te laag gehalte van deze vitamine verschillende gezondheidsklachten kan opleveren, wordt aangeraden om supplementen in te nemen wanneer je tot een risicogroep behoort. De volgende groepen kunnen baat hebben bij het innemen van supplementen:
- Mensen die niet veel buiten komen
- Kinderen jonger dan 4 jaar
- Vrouwen ouder dan 50 jaar
- Mannen ouder dan 70 jaar
- Mensen met een donkere huidskleur
- Mensen die kleding dragen die volledig bedekkend
is - Zwangere vrouwen
De klachten van een tekort
Wat is een vitamine D tekort? Je lichaam heeft vitamine D nodig om calcium op te nemen. Bij een tekort kun je dan ook klachten gaan ervaren zoals groeiafwijkingen, botten die snel breken en botontkalking. Het is verder mogelijk dat een vitamine D tekort kan zorgen voor angstaanvallen, vermoeidheid, krampen, spierpijn en hyperventileren. Er wordt tegenwoordig ook onderzoek gedaan naar de invloed van de vitamine op kanker en auto-immuunziekten. Er zijn vermoedens dat de kans hierop verkleind kan worden wanneer een vitamine D tekort voorkomen wordt. Behoor je tot een risicogroep voor een vitamine D tekort? Zorg dan dat je wat extra vitamine D inneemt.
Bron: body-supplies.nl