De Nederlandse Zorg Site

Waarom eiwitrijk dieet mogelijk helpt bij sneller herstel na operatie

Nieuws » Algemeen 7 juli 2020
vlees - eiwit

Ons lichaam heeft een dagelijkse behoefte aan calorieën, bouwstoffen, vitamines en mineralen. Alles wat we nodig hebben om te leven, halen we in principe uit onze dagelijkse voeding. Dit wil echter niet zeggen dat we onder bepaalde omstandigheden geen tekorten kunnen oplopen of zelfs te veel tot ons nemen.

Wie een gezonde levensstijl nastreeft of goed wil herstellen na een operatie, kan zich het beste goed laten voorlichten en adviezen vragen. Je wilt dan weten welke voedingsmiddelen en welke diëten je kunt omarmen of juist vermijden. Zo kunnen eiwitten een positieve bijdrage leveren aan je herstel na een operatie.

Wat hebben we nodig om te functioneren?
Koolhydraten en vetten zijn de belangrijkste energiebronnen voor je lichaam. Deze stoffen zijn calorierijk, waarbij koolhydraten meestal dienst doen als snel beschikbare energiebron en vetten worden opgeslagen als reserve. Proteïnen of eiwitten zijn de belangrijkste bouwstoffen. Als je lichaam moet presteren, maar ook als het in rust is, vinden er veel processen plaats waarbij eiwitten van het grootste belang zijn. In je lichaam wordt continu weefsel afgebroken, aangemaakt, hersteld en vermeerderd. Voor al deze processen zijn eiwitten onontbeerlijk. Je hebt eiwitten niet alleen nodig om je botten en weefsels in stand te houden. Je lichaam maakt ook enzymen aan, eiwitten die je mag zien als precisieapparatuur, nodig voor vele duizenden stofwisselingsreacties. Vitamines en mineralen spelen een rol in uiteenlopende lichaamsprocessen en mogen ook niet aan je voeding ontbreken.

Wanneer verhoogde behoefte aan eiwitten?
Ben je nog in de groei, dan is het logisch dat je voeding een hoog eiwitgehalte moet hebben. Alleen zo krijg je voldoende spieren, sterke botten en kun je op een gezonde manier groeien. Ook als je veel en fanatiek sport, heb je een verhoogde behoefte aan eiwitten. Je maakt meer spierweefsel aan en zonder eiwitten is dit niet mogelijk. Bij intensief sporten horen ook vermoeidheidsverschijnselen, spierpijn en helaas ook blessures. Je lichaam heeft extra eiwitten nodig om verantwoord en gezond te kunnen herstellen.

Heb je meer eiwitten nodig na een operatie?
Soms ontkomen we er niet aan. We worden ziek of krijgen een ongeval waarbij een operatie medisch noodzakelijk is. Een operatie is voor je lichaam een aanzienlijke belasting, waarvan het echt moet herstellen. Natuurlijk wil je na je operatie zo snel mogelijk je oude leven weer oppakken. maar dat gaat niet zomaar. Geef je lichaam rust en gun jezelf de tijd om zo goed mogelijk te herstellen. Bouw je activiteitenpatroon gedoseerd op en je zult merken dat je veel sneller weer aan de slag kunt. Je kunt met extra eiwitten de noodzakelijke herstelprocessen prima ondersteunen.

Goede eiwitsupplementen voor een spoedig herstel
Als je lichaam na een operatie meer proteïnen nodig heeft, zou je meer kunnen eten om zo voldoende eiwit binnen te krijgen. Dit is niet de meest verstandige methode. Je krijgt dan ook meer koolhydraten en vetten binnen, waar een herstellend lichaam minder behoefte aan heeft. Wat je wel kunt doen is het eiwitgehalte van je voeding verhogen. Dit gaat verantwoord en efficiënt met eiwitsupplementen. Door je lichaam precies te geven waar het behoefte aan heeft, werk je actief aan een gezond en sneller herstel.

Bron: body-supplies.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie