Het aantal Nederlanders met overgewicht is de afgelopen jaren hard gestegen. Waar in 1990 nog één op de drie volwassen Nederlanders overgewicht had, is dat tegenwoordig meer dan de helft.
Het percentage mensen met obesitas verdrievoudigde tijdens deze periode van 5,5 procent naar 15 procent. Van deze mensen heeft 0,9 procent zware obesitas. Extreem overgewicht, daar kom je niet zo makkelijk vanaf.
Obesitas anders dan overgewicht
Bij hart- en vaatziekten worden serieuze behandelingen ingezet, terwijl mensen die aan extreem overgewicht lijden vaak weinig hulp krijgen. Dit terwijl overgewicht vaak tot deze ziektes leidt. Extreem overgewicht valt vaak niet meer op te lossen met meer bewegen en gezond eten. Obesitas is namelijk een ziekte en moet zo ook behandeld worden, wil je het tegengaan. Bij obesitas werkt je lichaam je namelijk tegen en stelt het alles in het werk om vet vast te houden. Ook geeft het lichaam veel sterkere hongersignalen dan bij mensen die geen obesitas hebben. Door af te vallen gaat de verbranding in rust omlaag en wordt het hongergevoel minder.
Harde reset nodig
Iedere dag maak je zo'n 200 voedselkeuzes. Het is dus niet te doen om vanuit discipline obesitas aan te pakken. Het is een biologische reactie om aan je hongergevoel toe te geven en voor iemand die geen overgewicht heeft is het veel makkelijker om daar niet aan toe te geven. Er is dus een harde reset nodig waarmee je teruggaat naar een normale situatie. Dit kan door middel van bijvoorbeeld een maagoperatie of door medicijnen die ervoor zorgen dat je hersenen een signaal van verzadiging krijgen. In Nederland krijgen steeds meer mensen een maagverkleining, in 2017 zijn er zo'n 12.000 chirurgische ingrepen uitgevoerd in verband met overgewicht. Waar in andere landen mensen vaak een lening aanvragen voor dit soort ingrepen, kan dit in Nederland vaak vergoed worden via een (aanvullende) zorgverzekering.
Preventie
Het voorkomen van obesitas is natuurlijk altijd het beste. De overheid zet dan ook in op preventie van overgewicht, onder andere met de gecombineerde leefstijlinterventie voor de behandeling van overgewicht bij volwassenen. Deze leefstijlinterventie wordt door de basisverzekering vergoed, met de nodige voorwaarden. Tijdens het programma gaan volwassenen werken aan hun leefstijl, gezonder eten en meer bewegen voor een duurzame gedragsverandering. Bij licht overgewicht is een verandering van leefstijl namelijk vaak voldoende. Pas bij extreem overgewicht is dit niet langer het geval. Het doel is overgewicht te verminderen. In vergelijking met andere landen in Europa heeft Nederland overgewicht redelijk goed onder controle en zie je hier een lichtere stijging van het aantal gevallen. Ook blijkt uit onderzoeken dat mensen die het financieel minder breed hebben vaker zwaar overgewicht hebben. Goedkope en gezonde voeding blijft namelijk lastig te vinden.
Bron: Gezondheidsnet.nl, Prisewise.nl, Loketgezondleven.nl