De Nederlandse Zorg Site

Hair Diagnostix lanceert eenvoudige zelftest voor de detectie van lekkende borstimplantaten

Nieuws » Onderzoek 5 augustus 2020

Vanaf augustus 2020 kunnen vrouwen die silicone borstimplantaten dragen testen of hun implantaten nog veilig zijn of lekken.

De Maastrichtse startup Hair Diagnostix heeft hiervoor een eenvoudig te gebruiken en gedetailleerde haar test ontwikkeld. De basis van deze test is de detectie van platina in haren. Platinum blijft, als hulpmiddel bij de productie van siliconen gel, achter in de implantaten. Zodra een implantaat begint te lekken, komt er ook platinum vrij en dat kan in het haar worden gedetecteerd. Lekkende of “zwetende” implantaten kunnen er voor zorgen dat allerhande lichaamsvreemde stoffen in de bloedsomploop terechtkomen die tot een complex ziektebeeld kunnen leiden. We noemen dit “Breast Implant Illness”.

Tot vandaag was het onmogelijk om op objectieve wijze de gezondheidsstatus van deze patiënten vast te stellen. Nu, voor het eerst, kunnen vrouwen hun gezondheidsstatus door middel van deze haartest zelf inzichtelijk maken. Op basis van een geavanceerde analytische methodes maakt Hair Diagnostix een lichaamsdagboek van 90 dagen op basis van slechts enkele haren. Hieruit wordt snel duidelijk of er zich hoge concentraties aan platinum in het lichaam bevinden en kan de historie van de lekkage worden blootgelegd.

Door slechts enkele haren op te sturen naar het Hair Diagnostix laboratorium weet een patiënt binnen vier weken of er sprake is van een lekkage. De uitslag wordt bekend gemaakt via een online persoonlijk en beveiligd account. De kosten van de Platinum Screen zijn € 330,- en als je een test wilt doen, kun je deze zelftestkit ‘Platinum Screen’ online bestellen. 

Bron: Hair Diagnostix.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie