De Nederlandse Zorg Site

Kent u de Sunflower Keycord?

Nieuws » Algemeen 10 augustus 2020

Het doel van het keycord (of polsbandje) is het zichtbaar maken van onzichtbare beperkingen, hidden disabilities. Door het dragen van het keycord kunnen passagiers met een niet zichtbare beperking zoals autisme, Alzheimer, dementie en PTSS e.a. herkent worden door personeel die hun handelen daarop kunnen afstemmen.

In Nederland wordt het Sunflower Keycord steeds meer bekend zoals bijvoorbeeld bij het OV, NS, winkels en andere openbare instanties. Zo hopen we meer begrip te kweken voor mensen met een niet zichtbare beperking.

Wat vragen wij aan jullie?
Als je een bezoeker/patiënt hebt die het Sunflower keycord (of polsbandje) draagt weet je dat deze persoon een niet zichtbare beperking heeft. Je hoeft in principe deze persoon niet anders te benaderen dan andere mensen. Erkenning en herkenning en begrip geven deze mensen al rust. Leg eventueel ook uit aan de andere bezoekers wat het keykoord/polsbandje betekent.

  • Wees vriendelijk, glimlach
  • Bied eventueel hulp indien nodig
  • Vraag nooit naar de beperking
  • Heb geduld, het gaat soms iets langzamer
  • Luister goed naar de behoefte en toon begrip
  • Laat respect voor de beperking blijken

Jullie kunnen voor deze groep mensen een wereld van verschil maken. Dank voor jullie medewerking.

Lees verder op I am not just a label.nl