Veel mensen halen maar weinig voldoening uit hun werk of voelen zich alsof ze niet op de juiste plek zitten.
Het kan een interessante optie zijn om te kijken naar omscholing naar de zorg. Zorgmedewerkers zijn momenteel harder nodig dan ooit. Maar hoe gaat dit omscholen in zijn werk?
Brede sector
Zorg is een breed begrip omdat er veel verschillende vormen van zorg zijn om in te specialiseren. Zo is er onder andere woonzorg, ouderenzorg, jeugdzorg, acute zorg en de zorg voor gehandicapten. Doordat de sector zo breed is, valt er voor veel mensen een passende baan te vinden. Ook voor degenen die nooit eerder in de zorg gewerkt hebben. De kans op een baan is groot en het is heel dankbaar werk. Doordat de vraag naar zorgmedewerkers zo groot is, heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in samenwerking met branche-, beroeps-, werknemers- en werkgeversorganisaties in de sector zorg en welzijn de campagne Ik Zorg gestart.
Beginnen bij oriëntatie
Voor wie de eerste stappen in de zorg wil zetten, is het verstandig om eens binnen te stappen bij een zorg- of welzijnsinstelling in de buurt voor een gesprekje met de HR-afdeling. Vaak is het mogelijk om een dagje mee te lopen en zo te proeven aan het werk. Daarnaast kan een loopbaancoach richting geven. Het UWV helpt werklozen of mensen die binnenkort zonder werk komen te zitten bij het vinden van een opleiding in de gezondheidszorg. Na de oriënterende fase wordt gekeken naar het diploma en of deze van betekenis is in de zorg. Bij veel vakken hangt de geschiktheid ook af van ervaring en levenservaring. Zo kan het bijvoorbeeld meetellen wanneer iemand lang voor een ziek familielid heeft gezorgd.
Opleidingen vaak gratis
Het inkomen gaat er waarschijnlijk op achteruit, in ieder geval tijdelijk. Net als omscholers in het onderwijs merken veel toekomstige verzorgenden dit ook in de portemonnee. Soms is het mogelijk om te studeren naast een huidige baan in ruil voor een leerlingensalaris. Dit betekent vaak een stapje terug in het inkomen. Om dit op te vangen kan wellicht de partner extra uren oppakken of helpt het om inzicht in de inkomsten en uitgaven aan te brengen, energieprijzen vergelijken en in de kosten snijden. Deze tijdelijke opoffering betaald zich dubbel en dwars uit wanneer je de rest van je loopbaan op de juiste plek zit. Ook is de baangarantie zeer hoog en is zorg en welzijn echt een sector waar veel mensen in werken vanuit hun passie. Een ander pluspunt is dat opleidingen vaak gratis zijn omdat de zorg blij is met nieuw personeel, bijvoorbeeld voor verzorgende IG. Ook zijn er veel stageplaatsen beschikbaar om de geleerde kennis in de praktijk te brengen.
Bron: Energievergelijken.nl