Al voor de coronacrisis vroegen zorgverleners om een beter salaris.
Door de huidige uitbraak is deze vraag alleen maar groter geworden. Er is een bonus beloofd, waar nog veel onduidelijkheid over is.
Ook over structurele loonsverhoging zijn nog geen afspraken gemaakt. Zijn Nederlanders bereidt om meer zorgpremie te betalen, zodat zorgpersoneel beter beloond kan worden?
Structurele loonsverhoging
Onderzoek van Hart van Nederland heeft uitgewezen dat het grootste deel van de Nederlanders van mening is dat zorgmedewerkers structureel meer loon zouden moeten verdienen. Dit geld moet echter ook ergens vandaan komen. Als het zorgpersoneel meer loon krijgt, stijgen de zorgkosten en daarmee de zorgpremie. Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat meer dan 60 procent van de Nederlanders niet bereid is om meer premie te betalen.
Een kwart van de Nederlanders is wel bereid om een hoger salaris van zorgpersoneel te financieren. 29 procent van de mannen geeft aan dit geen probleem te vinden, ten opzichte van 20 procent van de vrouwen.
Oplossing vanuit kabinet
Vooralsnog ziet het kabinet geen mogelijkheid voor een structurele loonsverhoging voor zorgmedewerkers. Gezien de onzekere economie is daar geen ruimte voor. Het Centraal Planbureau voorspelt namelijk een krimp voor de Nederlandse economie van 5,1 procent.
Een salarisverhoging van slechts 1 procent kan al flink in de papieren lopen. Dit komt neer op een bedrag van 560 miljoen euro. Wanneer de helft hiervan via de zorgpremie wordt doorberekend, komt dit neer op 20 euro extra per burger. De stijgende kosten zijn nog niet in deze berekening meegenomen.
Economische krimp
De extra salarisbijdrage gaat eerder resulteren in een rekening van miljarden extra. Rutte houdt rekening met een economische krimp tussen de 4 tot 6 procent. Het kabinet ziet een verdere loonsverhoging dan ook niet zitten. De lonen van zorgmedewerkers stijgen namelijk al. Dit komt doordat het salaris in de zorg gekoppeld is aan de gemiddelde salarisstijgingen in het bedrijfsleven. De lonen in de zorg stijgen volgens huidige indexering al met 3,28 procent in 2020 en met 3,24 procent in 2021. Dit kan echter wel nog veranderen.
Een gemiddelde HBO-verpleegkundige met vijf jaar werkervaring verdient volgens de salarisvergelijker Loonwijzer.nl een bedrag van 3.213 bruto per maand. Op MBO-niveau ligt dit iets lager met 3.114 euro. Dit is vergelijkbaar met de 3.182 euro bruto voor een docent in het basisonderwijs, maar een stuk hoger dan het gemiddelde bruto salaris van een politieagent met 5 jaar ervaring dat op 2.402 bruto ligt.
Bron: allabouther.nl