Uit onderzoek dat de FNV, de grootste vakbond van Nederland, heeft laten doen onder ruim 1600 werknemers in het domein zorg en welzijn, blijkt dat maar liefst 70 procent zich onveilig voelt.
Ze geven aan te voelen dat zowel het personeel als de zorg onvoldoende is voorbereid op een nieuwe grote uitbraak. Onder 80 procent van de ondervraagden heerst de vrees voor een tweede golf van het coronavirus.
Gebrek aan beschermingsmiddelen
Een grote reden voor de angst is het gebrek aan beschermingsmiddelen. Maar een kwart van het zorgpersoneel geeft aan dat er genoeg beschermingsmiddelen zijn om een tweede coronagolf te weerstaan. Hierdoor zijn veel werkenden in zorg en welzijn bang om met het virus besmet te raken.
Ook geeft 40 procent van de ondervraagden aan een volgende massale uitbraak zelf niet aan te kunnen. De vicevoorzitter van de FNV geeft aan dat het totaal onacceptabel is dat de overheid en werkgevers de zorgmedewerkers opschepen met een gevoel van onveiligheid. De maatschappij is van hun werk afhankelijk en dat zijn er nog altijd onvoldoende beschermingsmiddelen beschikbaar.
Mentaal uitgeput
De eerste coronagolf heeft veel gevraagd van de zorgmedewerkers. Zeker 75 procent ervaart grote tot zeer grote werkdruk. Tijdens de piek van de coronacrisis voelde men zich te zwaar belast. Dit geldt voornamelijk voor de medewerkers in verpleeg- en verzorgingshuizen. 4- procent van de ondervraagde medewerkers geeft te kennen zowel mentaal als fysiek uitgeput te zijn door de werkzaamheden. Vooral onder jongeren is de uitputting hoog.
Het zorgelijke gevolg hiervan is dat bijna een kwart eraan denkt om te stoppen met het werk in de zorg. Dit gevoel heerst voornamelijk onder jonge medewerkers in revalidatiecentra of algemene ziekenhuizen. Ongeveer de helft van de ondervraagden wil net zo veel blijven werken. Van de oudere medewerkers geven veel mensen aan in de toekomst minder te willen werken. Van 1 t/m 5 september voerde het FNV actie tijdens de Actieweek Zorg en Welzijn.
Ook patiënten angstig
Niet alleen zorgverleners zijn bang het coronavirus op te lopen door een gebrek aan beschermingsmiddelen. Ook mensen die zorg ontvangen voelen zich regelmatig angstig dat ze via de zorgverlener besmet worden met het coronavirus.
Volgens Tom Elbersen, woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, is de zorg niet nodig en kunnen we in principe een tweede golf aan wat betreft beschermingsmiddelen. Wel voegt hij toe dat er binnen een bepaalde bandbreedte voldoende beschermingsmiddelen zijn.
Bron: tomzorg.nl