Directeur Publieke Gezondheid van de GGD, Sjaak de Gouw, vermoedt dat er dagelijks zo’n 1.000 mensen liegen over corona symptomen.

De directeur baseert zich hierbij op wat er opgevangen wordt door de teststraatmedewerkers, wat er gecommuniceerd wordt via social media door de mensen zelf en wat er op televisie is gezegd. 

Testen zonder klachten

Nederlanders laten zich testen terwijl ze weten dat dit niet de bedoeling is wanneer er geen klachten zijn. Dit heeft uiteenlopende redenen. Zo wil iemand bijvoorbeeld op vakantie, heeft iemand binnenkort een trouwerij of heeft hij of zij een verklaring nodig. Doordat het om zo veel Nederlanders gaat, komen de mensen met klachten die echt een test nodig hebben hier niet tussen. Bij klachten wil men geen paar dagen thuis zitten in afwachting van de test, hierdoor kunnen bijvoorbeeld zorgmedewerkers en leerkrachten een paar dagen niet naar het werk terwijl deze hard nodig zijn. 

Zonder klachten testen heeft geen zin. De test kan namelijk alleen laten zien of een persoon op dit moment corona heeft. De test kan dus niet aantonen of iemand al eerder corona heeft gehad. 

Tekort aan laboratoriumcapaciteit

Het probleem ligt volgens De Gouw niet bij de GGD. De organisatie staat klaar om op te schalen, er is echter een tekort aan laboratoriumcapaciteit. De laboratoria kunnen momenteel maximaal 30.000 testen per dag aan terwijl er 105 teststraten zijn. In principe zou dit genoeg moeten zijn, maar het zijn er meer doordat ook mensen zonder klachten zich laten testen op het coronavirus. 

Begin september wordt ervoor gekozen om 500 testen per dag te laten uitvoeren door het Duitse U-Diagnostics/Labor Dr.Wisplinghoff. De uitbreiding van de testcapaciteit moet oplopen tot 2.000 testen per dag. Maximaal is er op termijn extra capaciteit voor 5.000 dagelijkse testen.

Wanneer laten testen

Iedereen die last heeft van klachten wordt opgeroepen om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij de GGD voor een test. Dit is het geval bij klachten als:

  • Niezen
  • Keelpijn
  • Hoesten
  • Verhoging of koorts
  • Neusverkoudheidsklachten
  • Neusverkouden
  • Loopneus
  • Plotseling verlies van reuk of smaak

Het is hierbij niet nodig om eerst langs de huisarts te gaan voor een doorverwijzing. Een afspraak maken kan telefonisch of direct online via www.coronatest.nl. In de online omgeving is ook de uitslag van de test te bekijken. Bij hoge koorts, benauwdheid of snel verergerende klachten moet men wel direct contact opnemen met de huisarts, behandelend arts of huisartsenpost. 

Bron: SUNDT