De Nederlandse Zorg Site

Hooikoorts groeiend probleem

Nieuws » Verzekeringen 5 oktober 2020

Hooikoorts is een groot probleem. Ruim drie miljoen Nederlanders hebben op dit moment last van een allergie, waarvan hooikoorts het meest voorkomend is.

Ieder jaar stijgt het aantal mensen met een allergie met twee tot vijf procent per jaar. Het probleem wordt dus steeds groter. Ruim de helft van de Nederlanders met hooikoorts, is niet bewust dat hij of zij problemen ervaart door de allergie.

Verdubbeling in 2050

Hooikoorts is een allergische reactie op onder andere pollen van bomen, pollen van grassen en pollen van planten uit het geslacht Ambrosia. Deze vormen een probleem in respectievelijk de lente, zomer en herfst. Met een beetje pech heb je dus het grootste deel van het jaar last van hooikoorts. Hooikoorts is niet alleen in Nederland een veelvoorkomende allergie, maar in heel Europa. Wetenschappelijk onderzoek suggereert dat het aantal Europeanen dat last heeft van de Alsemambrosia pollen tegen 2050 meer dan verdubbeld zal zijn. Dit is volgens de onderzoekers voor tweederde te wijten aan klimaatverandering. Door de warmere temperaturen krijgen sommige planten extra veel kans om te groeien. De Alsemambrosia is van de invasieve soort en breidt zijn leefgebied in rap tempo uit. Ook zal de concentratie pollen toenemen en zal het pollenseizoen geleidelijk aan langer gaan duren.

Vaccin tegen hooikoorts

Momenteel zijn er wel kuren tegen hooikoorts, maar deze duren zo’n drie tot vijf jaar. Ook zijn er mensen die na twee jaar nog geen verbetering van de klachten merken en dus niet gevoelig zijn voor het medicijn. Onderzoekers van Københavns Universiteit in Denemarken richten zich op de ontwikkeling van een vaccin. Hier is in 2018 mee begonnen en de eerste resultaten op muizen waren positief. Hoe lang het gaat duren om het vaccin op de markt te krijgen is nog niet bekend. Wel zijn er medicijnen die je kunt gebruiken bij hooikoorts en ook zijn er verschillende producten waarmee je pollen buiten de deur kunt houden, zoals speciale raamdecoratie of met behulp van een luchtzuiveraar.

Medicijnen op tijd in huis halen

Gelukkig bestaan er wel medicijnen tegen hooikoortsklachten. Nederlanders halen deze vaak pas in huis als ze al klachten hebben. Uit een vergelijking van het CBS tussen de pollenradar en de verkoopcijfers van hooikoortsmedicatie blijkt dat we pas naar de winkel gaan als het aantal pollen in de lucht een piek laat zien. Het is handiger om de medicatie van tevoren al in huis te hebben, zeker nu de klachten van hooikoorts veel lijken op de symptomen van corona. Vanuit de basisverzekering worden hooikoortsmedicijnen helaas niet vergoed. Wel is het mogelijk om je aanvullend te verzekeren. Bij het zorgverzekering kiezen is het verstandig om hier rekening mee te houden als je weet dat je hooikoorts hebt en dus regelmatig medicatie nodig hebt.

Bron: RTLnieuws.nl, Gezondheidsnet.nl, Pricewise.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie