Aangezien de Corona epidemie weer flink is opgelaaid zijn steeds meer patiënten bang om hun huis uit te gaan.
Ondanks de voorzorgsmaatregelen is het voor risicogroepen niet verstandig om langs te gaan bij de trombosedienst. Maar hoe kunnen gebruikers van antistollingsmiddelen gecontroleerd en begeleid worden in tijden van Corona? Zijn er andere opties? Mijngezondheidsgids heeft het voor je uitgezocht.
Nieuwe antistollingsmedicatie een oplossing tijdens Corona
De meeste mensen gebruiken stollingsmiddelen, zoals acenocoumarol en andere coumarinederivaten. De dosis verschilt per dag en per patiënt. Dit is de reden waarom de patiënt elke één tot zes weken naar de Trombosedienst gaan. Die schrijven vervolgens de juiste dosering voor. Sinds een aantal jaar zijn er nieuwe antistollingsmedicijnen op de markt waarbij de patiënt niet continue opnieuw hoeft te worden ingesteld. Als je deze nieuwe medicijnen gebruikt, hoef je dus niet meer naar de trombosedienst. Als je dus niet meer naar de trombosedienst wilt, dan kun je je arts om deze nieuwe medicijnen vragen. Het gebruik van antistollingsmiddelen is voor bepaalde patiënten van belang ter voorkoming van ernstige aandoeningen zoals etalagebenen en coronair lijden.
Zijn deze nieuwe antistollingsmiddelen even goed?
De nieuwe antistollingsmedicijnen zijn ontwikkeld op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten over de bloedstolling. Ze zorgen ervoor dat het bloed dun genoeg wordt door een bepaalde stof in het bloed te blokkeren. Je neemt slechts één of twee pilletjes per dag. Het mooie is dat je niet steeds weer opnieuw ingesteld hoeft te worden. Sommige mensen vinden het misschien eng dat de Trombosedienst hen dan niet meer controleert. De medicatie werkt echter preciezer waardoor de waarden niet meer zoveel schommelen zoals bij de oudere antistollingsmiddelen. Is het overstappen verplicht? Natuurlijk niet. De patiënt mag in overleg met zijn specialist of arts bepalen of hij of zij wil overstappen naar een nieuw medicijn. Het heeft diverse voordelen en kan mensen tijdens de Corona epidemie beschermen tegen een eventuele besmetting.
Bron: mijngezondheidsgids.nl