De Nederlandse Zorg Site

De drie meestgestelde vragen én antwoorden over mondkapjes

Nieuws » Hulpmiddelen 19 oktober 2020

COVID-19 is het gesprek van de dag. En praat je over Corona, dan valt negen van de tien keer ook het woord ‘mondkapje’.

Er gaan veel vragen rond over het dragen van mondkapjes. Wij scheppen graag duidelijkheid!

  1. Ben ik verplicht om een mondkapje te dragen?
    Het kabinet wil het dragen van een mondkapje in publieke binnenruimtes, zoals musea, gemeentehuizen, winkels en benzinestations, verplichten voor personen ouder dan 13 jaar. Dit moet nog een juridische basis krijgen. Tot die tijd geldt een dringend advies. Wel zijn reizigers in Nederland al verplicht om een niet-medisch mondkapje te dragen in het openbaar vervoer, touringcars en vliegtuigen. Bij een uitvaart van iemand die (mogelijk) besmet is met het coronavirus dien je ook een mondkapje te dragen. Bij contact beroepen geldt een dringend advies voor het dragen van een mondkapje, zowel voor de dienstverlener als de klant. Ook het voortgezet onderwijs beveelt leerlingen en personeel aan om een mondkapje te dragen. De verplichtingen en adviezen over het dragen van een mondkapje gelden voor personen vanaf 13 jaar. Houd de website van de Rijksoverheid in de gaten voor het laatste nieuws omtrent het dragen van mondkapjes.
  1. Hoe gebruik ik een mondmasker?
    Het is van belang dat het mondmasker je neus, mond en kin bedekt en goed aansluit op je gezicht. Wegwerp mondkapjes hebben een blauwe en witte zijde. De witte zijde is de binnenkant. Wegwerp mondkapjes kun je maar één keer gebruiken, ongeveer drie uur lang. Een herbruikbaar mondkapje dien je na elk gebruik te wassen op 60 graden Celsius, zonder wasverzachter. Raak een mondkapje alleen aan bij de elastieken en doe dit altijd met schone handen. “De mond- en neusmaskers zijn luchtdoorlatend en daardoor, ook bij lang gebruik, niet schadelijk voor je gezondheid”, zo verklaart de WHO.
  1. Ben ik beschermd als ik een niet-medisch mondkapje draag?
    Met een niet-medisch mondkapje bescherm je de mensen om je heen. Het filtert namelijk uitgeademde lucht. Als je praat, hoest of niest, vliegen er druppeltjes rond. Het mondneusmasker houdt deze druppels enigszins tegen. Het dragen van een mondmasker is een aanvulling op de andere regels, zoals het grondig wassen van je handen en het bewaren van 1,5 meter afstand. Met een mondkapje help je de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Bron: 123inkt.nl, Rijksoverheid.nl WHO.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie