De Nederlandse Zorg Site

Geen wereld zonder mondkapjes

Nieuws » Hulpmiddelen 21 oktober 2020
Mondkapjes

In de medische wereld worden mondkapjes natuurlijk al sinds jaar en dag gebruikt. En ten tijde van SARS werden de mondkapjes echt niet alleen maar in Azië buiten het ziekenhuis gedragen.

Net als nu met het coronavirus dat de wereld rondgaat. Mondkapjes zijn onderdeel geworden van het straatbeeld!

Zoveel mensen, zoveel mondkapjes

Het zijn virussen zoals SARS, Ebola en COVID-19, die maken dat de vraag naar medische mondkapjes enorm is gestegen. En dit is maar goed ook, want een zelfgemaakt mondkapje is leuk om te zien, maar het zal niet dezelfde bescherming bieden. Hoewel je in het dagelijks leven niet snel tegen opspattende lichaamsvloeistoffen op zal lopen, is het prettig om te weten dat je goed beschermd bent tegen virussen. En dat ben je met medische mondkapjes!

Wat is dan het verschil tussen medische en niet-medische mondkapjes? Om te beginnen voldoen medische mondkapjes aan de Europese richtlijnen en kwaliteitsstandaarden voor medische hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Hierdoor mogen ze in de zorg door professionals gebruikt worden. Maar, gelukkig kun je als consument tegenwoordig ook goede mondkapjes kopen.

Er bestaan trouwens verschillende soorten medische mondkapjes, of chirurgische mondkapjes zoals ze ook wel worden genoemd. De verschillen zijn echter minimaal. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze bedoeld zijn om de uitgeademde lucht van de gebruiker te filteren.

UIteraard zit er ook nog het een en ander tussen medische en zelfgemaakte mondkapjes. Zoals bijvoorbeeld wasbare mondkapjes met een professionele kwaliteit. Dit soort mondkapjes kun je met goed fatsoen in het dagelijks leven en in het openbaar dragen. Je verkleint door het dragen hiervan namelijk de kans om het virus te verspreiden. Dit is natuurlijk mits je een mondkapje gebruikt zoals het hoort.

Hoe gebruik je een mondkapje?

Het belangrijkste is dat je het mondkapje over zowel je mond als neus draagt. Ook moet het mondmasker, zoals ze ook wel genoemd worden, goed aansluiten. Hierdoor hebben druppels die kunnen ontstaan bij hoesten, niezen en spreken, niet de kans om in de omgeving terecht te komen. Tevens is het belangrijk dat je het mondkapje niet aanraakt tijdens het dragen. Anders zou je eventueel de opgevangen druppels aan je handen kunnen krijgen en het virus daarmee alsnog verspreiden. Gooi daarom na gebruik je masker in de afvalbak of was deze volgens de wasvoorschriften. Was ook altijd je handen met water en zeep!

Wanneer je een bril draagt, kan het dragen van een mondkapje soms vervelend zijn doordat je al wat achter je oren hebt. Hiervoor is een mondkapje dat je achter je hoofd sluit erg prettig. Een voordeel van een bril is wel dat je direct ziet wanneer je je mondkapje verkeerd draagt. Als je brilglazen beslaan wanneer je ademt sluit het kapje dus niet goed aan!

Bron: MediPreventie.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie