De Nederlandse Zorg Site

Toenemende mogelijkheden om te gokken werkt gokverslaving in de hand

Nieuws » GGZ 24 oktober 2020

De meeste Nederlanders hebben wel eens een gokje gewaagd of doen dit nog regelmatig. Het gokken op bijvoorbeeld de uitslag van een voetbalwedstrijd kan spannend en leuk zijn totdat er sprake is van het verlies van controle hierover.

De toenemende mogelijkheden om te gokken werkt een gokverslaving in de hand. Niemand kiest ervoor om verslaafd te raken aan het gokken maar door het verliezen van de controle vinden de betrokkenen geen weg terug meer.

Wanneer er sprake is van een verslaving aan gokken

Het af te toe een gokje wagen, is geen probleem, mits dit maar met mate gebeurt en hierover de controle wordt gehouden. Er is sprake van een verslaving aan gokken als de controle hierover verloren wordt en er sprake is van dwangmatig gedrag. Het leven wordt in dat geval beheerst door het gokken. In veel gevallen ontstaat er een vicieuze cirkel in iemands leven waarbij geldproblemen en verstoring van relaties met naasten vaak een rol spelen.

Factoren die een rol spelen bij een gokverslaving

Er zijn een aantal factoren die een rol kunnen spelen bij een gokverslaving. Diverse onafhankelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat genetische, neurocognitieve en neurobiologische factoren een kwetsbaarheid vormen voor het ontstaan van gokproblematiek. Daarnaast spelen psychologische factoren in vorm van verwachtingen en illusies een rol. De suggestie dat iemand door behendigheid of kennis een grotere kans heeft om te winnen draagt zeker niet bij aan het voorkomen van een gokverslaving. Tot slot spelen sociale factoren een rol bij het ontstaan van gokverslavingen. Aan het niet onder willen doen voor anderen wordt zeer veel waarde gehecht. 

Uitstekende toegankelijkheid van mogelijkheden om te gokken werkt verslaving in de hand

Hoewel een gokverslaving geen actueel probleem is, het spelen om geld loopt als een rode draad door de geschiedenis, is het (dwangmatig) gokken wel steeds populairder geworden. De omzet van de loterijen en kansspelen branche is de afgelopen jaren flink gestegen. De oorzaak van een gokverslaving is mede toe te schrijven aan de toegenomen mogelijkheden om een gokje te wagen. Er is niet alleen een ruim aanbod aan casino’s of speelhallen maar ook het aanbod van digitale gokspellen zoals pokeren of de mogelijkheid om in te zetten op sportwedstrijden zijn sterk toegenomen. De uitstekende toegankelijkheid van mogelijkheden om te gokken werkt een gokverslaving in de hand.

Bron: Connection SGGZ

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie