De Nederlandse Zorg Site

4 mogelijke medische oorzaken van uw slaapproblemen

Nieuws » Algemeen 29 oktober 2020

Slaapproblemen zijn extreem vervelend. Een keertje slecht slapen kan niet veel kwaad, maar chronisch slecht slapen kan enorme gevolgen hebben voor het dagelijks leven.

Het is dus belangrijk om slaapproblemen tijdig te ontdekken zodat er iets aan gedaan kan worden. Soms is de oorzaak van een slaapprobleem medisch. Dit zijn 4 mogelijke oorzaken van uw slaapproblemen.

1. Diabetes

Allereerst hebben veel diabetici last van zweet aanvallen. Deze kunnen ’s nachts erg vervelend zijn en de nachtrust verstoren. In de tweede plaats moet iemand met diabetes vaker plassen. Ook ’s nachts kan dat leiden tot een regelmatige gang naar het toilet. Wordt u vaak wakker omdat u veel zweet of omdat u vaak moet plassen? Dan kan het raadzaam zijn om dit verder te laten onderzoeken.

2. Slaapapneu

Bij slaapapneu kan de ademhaling tijdens de diepe slaap geblokkeerd raken. U ademt een tijdlang niet meer. Daardoor geven uw hersenen uw lichaam een sein dat er een probleem is en u wordt (bijna of helemaal) wakker. U draait zich om en slaapt weer verder – tot het opnieuw gebeurt. Bij ernstig slaapapneu gebeurt dit soms tientallen keren per nacht zonder dat u het merkt. Logisch dat u moe en niet uitgerust wakker wordt. Een slaapapneu test kan hier uitsluitsel over geven en met passende hulpmiddelen wordt uw nachtrust verbeterd.

3. Restless leg syndrome

Het restless leg syndrome kan heel vervelend zijn. Het is een gevoel van onrust in de benen, het gevoel te willen of zelfs te móeten bewegen. Doordat u blijft bewegen is het erg moeilijk om de slaap te vatten. Bij de Ruysdael Slaapkliniek wordt veel onderzoek gedaan naar de invloed van RLS op het slaappatroon en wordt u geholpen om sneller en rustiger te slapen.

4. Depressie

Een depressie kan zorgen voor een sterke vicieuze cirkel die doorbroken moet worden. Mensen met een depressie piekeren veel en kunnen daardoor niet goed slapen. Echter, grote vermoeidheid en slechte nachtrust kunnen een depressie versterken. Waardoor u nog slechter slaapt, waardoor u vermoeider bent, waardoor u meer last hebt van uw depressie… U begrijpt de cirkel. Daarom is er medische hulp nodig om te zorgen voor een betere nachtrust.

Wanneer een medisch probleem de oorzaak is van slaapproblemen, kan de oorzaak vaak behandeld worden. Het probleem kan daardoor verminderen of zelfs verdwijnen. Een goede nachtrust is goud waard. Vermoedt u dat uw slaapproblemen veroorzaakt worden door medische problemen? Laat u dan onderzoeken in een slaapkliniek.

Bron: Ruysdaelslaapkliniek.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie