De Nederlandse Zorg Site

Nieuwe haarscreen technologie toont aan of borstimplantaten lekken

Nieuws » Onderzoek 2 december 2020

Onlangs besteedde TV programma Radar (NPO1) aandacht aan de nieuwe haar test genaamd ‘Platinum Screen’, die aantoont of borstimplantaten nog intact zijn, of dat ze lekken of ‘zweten’.

Het Maastrichtse bedrijf Dutch Screening Group, opererend onder de merknaam Hair Diagnostix is de ontwikkelaar van deze test en introduceert hiermee een baanbrekende technologie die voor veel vrouwen eindelijk een verlossend antwoord kan geven.

Zelftestkit

Sinds augustus is de haartest voor iedereen verkrijgbaar in de vorm van een non-invasieve zelftestkit die vanuit thuis kan worden besteld en thuis wordt opgestuurd. Het is voldoende om slechts enkele hoofdharen terug te sturen naar het laboratorium, waar binnen 2 tot 4 weken de haar analyse wordt voltooid. De uitslag wordt bekend gemaakt via een online persoonlijk en beveiligd account. De kosten van de Platinum Screen zijn € 330,- en als je een test wilt doen, kun je deze zelftestkit ‘Platinum Screen’ online bestellen. Momenteel vinden er gesprekken plaats om te bekijken of de screen in de toekomst onder de basisverzekering vergoed kan worden.

Van bloed tot haarzakje

De ‘Platinum Screen’ kan platina, de zogenaamde “marker van siliconen” zichtbaar maken in het haar. Hiermee kan gedetecteerd worden of silicone implantaten nog intact zijn, of dat er sprake is van diffusie of ruptuur. Zodra een implantaat scheurt of begint te lekken komt er naast silicone dus ook platina vrij in het lichaam, en dát is door middel van de haar test nauwkeurig detecteerbaar. Op deze manier ontstaan er inzichten of er sprake is van complexe ziektebeelden zoals “Breast Implant Illness”.

Doodzieke vrouwen

Dat de test voor veel vrouwen geen minuut te vroeg komt, wordt in de Radar uitzending wel duidelijk. Zo behoort Lea tot de enorme groep vrouwen die al jarenlang kampt met ernstige – en ogenschijnlijk onverklaarbare – lichamelijke klachten. Het emotionele moment waarop ze de testresultaten van de haarscreen onder ogen krijgt, bevestigt haar vermoedens dat er overduidelijk iets mis is met haar implantaten. Met de testresultaten onder de arm is Lea naar haar plastisch chirurg gestapt, die haar reeds geplande explantatie onmiddellijk met 2 maanden heeft vervroegd.

Een APK keuring voor implantaten

Dat de haartest niet alleen is ontwikkeld voor vrouwen met klachten, wil CEO Cyrille Depondt graag benadrukken. “Ik zie het als een doorbraak op het gebied van technische diagnostiek naar implantaten. Zoiets als een APK keuring voor een auto. De screen is ook zeker niet alleen bedoeld voor vrouwen met klachten die ze toewijzen aan hun implantaten. Juist voor vrouwen die geen klachten ervaren is het belangrijk om periodiek te controleren dat alles nog in orde is. Door jezelf regelmatig testen, waardoor je je eigen lichaamsdagboek schrijft, kun je eventuele problemen voor zijn en veel leed voorkomen.”

Bron: Hair Diagnostix.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie