De Nederlandse Zorg Site

Zonnebank in combinatie met gebruik antibiotica af te raden

Nieuws » Algemeen 6 januari 2021

Veel medische bijsluiters zeggen niets over het gebruik van de zonnebank tijdens een antibioticakuur. Wel wordt er soms iets vermeld over blootstelling aan zonlicht. Wanneer dat afgeraden wordt, is ook het gebruiken van de zonnebank af te raden.

Sommige soorten antibiotica werken namelijk fototoxisch. Dat houdt in dat de chemische samenstelling van de stof kan veranderen wanneer deze in aanraking komt met uv-licht. Het gevolg is dat het lichaam heftig kan reageren op zonlicht. Bijvoorbeeld in de vorm van verbranden, uitslag, blaren, pigmentvlekken of irritatie.

Waarschuwingen voor antibiotica

Antibiotica doden bacteriën. Helaas doodt het echter niet alleen de slechte, maar ook de goede bacteriën. Dat heeft een verlaagde weerstand tot gevolg, waardoor het lichaam minder weerbaar wordt tegen invloeden van buitenaf. Zonlicht heeft een vrij heftige invloed op de huid. Op een moment dat de weerstand verlaagd is, kan het lichaam heftig reageren op uv-licht van de zon of een zonnebank. Dat kan het geval zijn bij antibiotica die onderdeel uitmaken van de ‘groep’ demeclocycline, wat voorgeschreven wordt bij bronchitis, acne of de ziekte van Lyme. Hetzelfde kan het geval zijn bij doxycycline, wat wordt voorgeschreven bij infecties van de huid, darmen of geslachtsorganen, of bij de ziekte van Lyme, Q-koorts en malaria. Hetzelfde geldt voor tetracycline, dat vaak wordt voorgeschreven bij huidinfecties, luchtweginfecties, blaasontsteking, een ontstoken plasbuis, de huidziekte rosacea en de oogziekte trachoom.

Amoxicilline

Het is goed om te weten dat bij het veel gebruikte antibioticum Amoxicilline deze waarschuwing niet geldt. Amoxicilline is niet UV gevoelig. Dit antibioticum wordt voorgeschreven bij maag- of darmzweren, urineweginfecties zoals een blaasontsteking, longontsteking, bijholteontsteking, bronchitis of andere luchtweginfecties en de ziekte van Lyme. Patiënten kunnen dus zonder zorgen op recept Amoxicilline Dumex kopen en gebruiken in combinatie met gebruik van een zonnebank.

Huidaandoeningen

In combinatie met huidaandoeningen is het gebruik van de zonnebank sowieso al af te raden. Het is immers onverstandig om een gevoelig of aangetaste huid onnodig bloot te stellen aan uv-licht. Een huid die al beschadigd is kan namelijk minder weerstand bieden tegen zonlicht. Toch kan het bij sommige huidaandoeningen juist wel aangeraden worden om gebruik te maken van de zonnebank. Dit is soms het geval bij behandeling van psoriasis of aanhoudende acne. Een patiënt voor wie dit geldt die om welke reden dan ook een antibioticakuur krijgt, moet hier dus wel van op de hoogte gesteld worden.

Bron: Dokteronline.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie