De Nederlandse Zorg Site

5 tips tegen computerogen

Nieuws » Algemeen 10 februari 2021

Na een lange dag achter je computer kunnen je ogen geïrriteerd of droog aanvoelen. Niet verrassend, je ogen zijn namelijk niet gemaakt om vele uren achter elkaar naar een beeldscherm te kijken.

Op het moment dat je hiervan klachten gaat ondervinden, wordt dit aangeduid als computerogen. Klachten kunnen verschillen van droge, vermoeide of gevoelige ogen tot aanhoudende hoofdpijn. Vooral als je dezelfde dag nog door moet werken, zijn deze klachten erg vervelend. In deze blog geven we daarom vijf tips tegen computerogen, waardoor jij weer prettig achter je scherm kunt zitten.

Tip 1: probeer je ogen af en toe rust te geven

Je ogen af en toe rust geven klinkt heel logisch, maar het wordt al snel vergeten. Een hulpmiddel dat je op weg kan helpen, is de 20-20-2-regel. Deze regel geeft aan dat je voor iedere 20 minuten die je naar je scherm kijkt, 20 seconden in de verte moet kijken. Daarnaast wordt aanbevolen om elke dag twee uurtjes naar buiten te gaan. Dit is niet alleen goed voor je ogen, maar ook voor je hele lichaam.

Tip 2: pas de helderheid van je beeldscherm aan

Gelukkig hebben de meeste computers tegenwoordig instellingen die je ogen meer rust geven. Zo kun je onder andere een donkere modus, zachter licht of een hoger contrast instellen. Deze aanpassingen zorgen ervoor dat je ogen minder blauw licht hoeven te filteren. Hierdoor zullen je ogen na een dag werken minder vermoeid én geïrriteerd aanvoelen.

Tip 3: bewaar voldoende afstand tot je beeldscherm

Als je continu dicht op je scherm zit, kost het je ogen veel energie om het beeld te verwerken. Je ogen kunnen blauw licht namelijk niet in hoog tempo filteren. Dit wordt alleen maar versterkt wanneer je meerdere uren achter elkaar achter je computer zit. Het behouden van een armlengte afstand tot je beeldscherm helpt hierbij. Door rekening te houden met zo’n 50 tot 70 centimeter afstand, zullen je ogen meer rust krijgen.

Tip 4: draag een computerbril

Het dragen van een computerbril is een oplossing die nog niet heel bekend, maar wel heel effectief is. Een computerbril is een bril met een speciale sterkte voor de afstand tussen jou en je beeldscherm. Hierdoor is je zichtveld perfect afgestemd op de dingen die jij scherp wilt hebben. Heb je nog nooit een bril op sterkte gedragen? Dan kun je het best eerst een gratis oogmeting doen. De opticien geeft je advies over het dragen van een computerbril én welke glazen voor jou geschikt zijn.

Tip 5: zorg voor een goede luchtvochtigheid

Iets waar je niet zo snel bij stil zult staan, is een goede luchtvochtigheid in je werkruimte. Toch kan een ruimte met een slechte luchtvochtigheid al snel leiden tot klachten als vermoeide of geïrriteerde ogen. Vraag aan je werkgever of er mogelijkheden zijn om de luchtvochtigheid van de ruimte te verbeteren. Als je thuiswerkt, dan kun je een luchtbevochtiger neerzetten of regelmatig een raam openzetten. Daarnaast is het goed om af en toe even naar buiten te gaan.

Bron: eyewish.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie