De Nederlandse Zorg Site

Hoe ga je als zorgprofessional om met histamine intolerantie?

Nieuws » Supplementen, Voeding 10 februari 2021

Er zijn veel mensen in Nederland die te maken hebben met één of meerdere allergieën. Daar kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen, waaronder histamine intolerantie.

Voedingsdeskundige David van Gaalen – werkzaam bij Supplementen.nl – geeft meer inzage in deze intolerantie. Want hoe ga jij als zorgprofessional om met patiënten die overgevoelig voor histamine zijn? Je leest er meer over in dit artikel.

Wat houdt een histamine intolerantie in?

“Een intolerantie voor histamine houdt in dat het menselijk lichaam allergische reacties vertoont naar aanleiding van het binnenkrijgen van bepaalde triggers. Daarbij kun je denken aan bepaalde voedingsstoffen die van nature veel histamine bevatten (zoals koffie, alcohol, kruiden en gefermenteerde voedingsmiddelen),” aldus David, en hij vervolgt: “Ook invloeden van buitenaf kunnen als trigger fungeren; denk aan rook en (fijn)stof”.

Wanneer iemand met een histamine intolerantie het verhoogde histamineniveau niet snel genoeg kan verlagen, dan kan dit zich uiten in vervelende gezondheidsklachten [1]. Enkele voorbeelden van histamine symptomen zijn jeuk, branderige ogen, benauwdheid, hoesten en niezen. Deze klachten komen voort uit de natuurlijke immuunreactie van het lichaam.

Als zorgprofessional is het goed om te weten hoe je om kunt gaan met deze intolerantie. Daarbij kun je jezelf hoofdzakelijk richten op supplementen en natuurlijke voeding. Onderstaand wordt er nader op deze facetten ingegaan.

Supplementen voor het tegengaan van histamine

“Allereest kun je als zorgprofessional bepaalde supplementen tegen een histamine intolerantie inzetten”, vertelt David van Gaalen. “Deze supplementen dragen bij aan het in balans brengen van het immuunsysteem, zodat het lichaam minder hinder ondervindt van een overschot aan histamine.”

Enkele natuurlijke supplementen waar mensen met een intolerantie voor histamine baat bij kunnen hebben, zijn als volgt:

  • Hoogwaardige probiotica
  • Vitamine C supplementen
  • Supplementen met bromelaïne
  • Voedingssupplementen met brandnetel

Door het voedingspatroon van iemand met deze intolerantie te verrijken met één of meerdere van deze supplementen, kunnen histamine-gerelateerde klachten gereduceerd worden [1]. Dit neemt logischerwijs niet weg dat natuurlijke voeding van onmiskenbaar belang is. Lees verder om erachter te komen hoe de juiste voeding kan helpen bij het tegengaan van histamine klachten.

Ook de juiste voeding kan histamine verlagen

David licht toe: “Naast supplementen zijn er ook tal van soorten histamine verlagende voeding waar men baat bij kan hebben. Per slot van rekening vervangen voedingssupplementen niet een gevarieerd en gezond dieet. Om histamine-gerelateerde klachten te bestrijden, kan er gekozen worden voor het verrijken van een dieet met de juiste soorten voeding.”

Daarbij kun je denken aan de volgende voedingssoorten tegen histamine:

  • Gedroogde peulvruchten
  • Bepaalde groenten (zoals knoflook, bloemkool, broccoli en wortels)
  • Zaden en bepaalde superfoods (denk aan chiazaad en quinoa)
  • Natuurlijke oliën (zoals zonnebloemolie en olijfolie)

Deze voedingsmiddelen bevatten van nature weinig tot geen histamine en kunnen jouw lichaam ondersteunen bij het in balans brengen van het immuunsysteem [1]. Daardoor zijn het uitstekende opties voor iemand met een histamine intolerantie. Wanneer je als zorgprofessional meer te weten wilt komen over dit onderwerp, dan is het raadzaam om contact op te nemen met een medisch specialist of een voedingsdeskundige (zoals een diëtist).

Gebruikte wetenschappelijke publicatie

[1] Comas-Basté, O., Sánchez-Pérez, S., Veciana-Nogués, M. T., Latorre-Moratalla, M., & Vidal-Carou, M. C. (2020, 1 augustus). Histamine Intolerance: The Current State of the Art. Biomolecules, 10(8): 1181.

Bron: Supplementen.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie