De Nederlandse Zorg Site

Wat houdt spanningshoofdpijn in? En hoe verhelp je deze vervelende hoofdpijn?

Nieuws » Algemeen 12 februari 2021
stethoscoop-kl-pr-150

De kenmerken om spanningshoofdpijn te onderscheiden van andere soorten hoofdpijn zijn er nogal wat. In dit artikel leggen we je uit wat spanningshoofdpijn is en wat de kenmerken hiervan zijn, vervolgens lees je meer over hoe je deze spanningshoofdpijn kunt verhelpen.

Wat zijn de kenmerken van spanningshoofdpijn?

We kunnen concluderen dat spanningshoofdpijn het meest voorkomt van alle soorten hoofdpijnen. De meeste mensen kenmerken spanningshoofdpijn als zeer vervelend en ondervinden allerlei vervelende problemen in het dagelijks leven. Denk hierbij aan beperkingen in hun sociale leven en daarmee dus ook op het werk.

Er wordt gesteld dat spanningshoofdpijn meer voorkomt onder mannen, spanningshoofdpijn komt het meest voor in de leeftijdscategorie van 30 t/m 40. Deze spanningshoofdpijn wordt gekenmerkt als het gevoel van dat er een strakke band rondom het hoofd wordt gewikkeld – een drukkend en knellend gevoel, de gevolgen hiervan zijn vermoeidheid en duizeligheid.

Wat is de oorzaak van spanningshoofdpijn?

Een van de meest voorkomende oorzaken van spanningshoofdpijn is dat een persoon onbewust of bewust emoties onderdrukt, dit heeft als gevolg dat het autonome zenuwstelsel negatief beïnvloed wordt.

Zodra spanningshoofdpijn zich voordoet, kan het helpen om tijdelijk en met mate pijnstillers te nemen, echter zit er ook een nadeel aan het nemen van deze pijnstillers, vooral wanneer je dit té consequent gebruikt. Wanneer er sprake is van een regelmatig medicijnengebruik bij het ondervinden van spanningshoofdpijn kunnen er vervelende gevolgen zijn. Bijvoorbeeld het niet meer zonder medicijnen kunnen. Wanneer jij geen pijnstillers meer slikt, vrijwel direct weer last van de spanningshoofdpijn krijgen.

Welke methodes zijn er beschikbaar om deze spanningshoofdpijnen te verhelpen?

Er zijn verschillende methodes o spanningshoofdpijn te doen laten verdwijnen, echter is het voor iedereen verschillend welke methodes effectief werken.

  • Acupunctuur, dit is een techniek die voorkomt uit Chinese overtuigingen, denk hierbij aan het aanbrengen van dunne naalden in de zogenoemde energiebanen van het lichaam, hiermee wordt er geprobeerd de energie banen in het lichaam te herstellen.
  • Triggerpointtherapie en dry needling, deze methode gebruik ook de techniek van dunne naalden, echter worden deze in tegenstelling tot acupunctuur niet in energie banen gezet, maar in spierknopen, met als doel dat de spierknoop loskomt en weer ontspant.

Bron: brein-medicijn.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie