Naar schattingen van de Hartstichting lijden ruim 400.000 mensen in Nederland aan de hartritmestoornis genaamd atriumfibrilleren.
Een groot deel van deze groep weet dat zelf niet. Om ernstige gevolgen tegen te gaan is tijdige signalering belangrijk.
Wat is atriumfibrilleren?
In het kort komt het erop neer dat de bovenste hartkamers onregelmatig en snel samentrekken. Dit kan veroorzaakt worden door onderliggende problemen aan het hart, bloedarmoede en overgewicht. Het kan echter ook uitgelokt worden door stress, alcoholgebruik, roken of koorts.
Wat kan het gevolg zijn van atriumfibrilleren?
Op het moment dat deze hartritmestoornis optreedt is dat niet direct levensbedreigend, maar is wel belastend voor het hart. Een verschijnsel dat kan optreden is de vorming van kleine bloedstolsels in de hartkamer die een infarct kunnen veroorzaken in de hersenen of een longader kunnen afsluiten. Behandeling is dan ook zeer belangrijk.
Tijdige signalering. Hoe?
Met name oudere mensen hebben regelmatig last van ritmestoornissen. Vaak heeft iemand dat zelf niet in de gaten. Om tijdig te signaleren is het gebruik van een bloeddrukmeter met AFIB detectie een goed idee. Veel mensen zijn toe aan een nieuwe bloeddrukmeter. Het is aan te raden om dan een klinisch gevalideerde bloeddrukmeter aan te schaffen met AFIB-detectie. Bijvoorbeeld de Omron M7 Intelli IT AFIB of de Omron M6 Comfort AFIB zijn zeer betrouwbare modellen. Neem in het geval van signalering van ritmestoornissen bij uzelf of bij thuiszorgmomenten altijd contact op met de arts.
Conclusie
Atriumfibrilleren komt vaker voor dan men dacht. Het tijdig opsporen van deze stoornis kan ernstige gevolgen voorkomen. Het inzetten van een bloeddrukmeter met AFIB-functie helpt om in een thuissituatie met signalering. Behandeling door een arts is zeer belangrijk. Kijk voor meer informatie op NHG.nl
Bron: Checkfit.nl