De Nederlandse Zorg Site

Waarom eiwitten helpen bij een sneller herstel?

Nieuws » Algemeen 6 april 2021

Je weet ongetwijfeld dat je dagelijkse voeding uit verschillende stoffen bestaat. Zo heeft je eten altijd wel vetten en koolhydraten in zich.

Deze belangrijke stoffen leveren de energie die je nodig hebt om te functioneren, te groeien en je lichaam op temperatuur te houden. Vitamines, mineralen en spoorelementen zijn essentieel bij uiteenlopende lichaamsprocessen. Al deze stoffen halen we uit onze dagelijkse maaltijden. Er is nog een hele belangrijke categorie: eiwitten. Deze bouwstoffen mogen niet ontbreken.

Wat doen eiwitten in ons lichaam?

Eiwitten, of proteïnen, zijn de belangrijkste bouwstoffen voor ons lichaam. Je spierweefsel bestaat voor een groot deel uit eiwitten. Ook je kraakbeen, je pezen en nagels, haren en je huid zitten vol met eiwitten. Daarnaast zijn eiwitten onontbeerlijk in je bloed en maakt je lichaam veel gebruik van hormonen op basis van eiwitten. Ten slotte, maar zeker niet het minst belangrijk, zijn er je enzymen. Enzymen zijn eiwitten met een speciale functie bij alle mogelijke lichaamsprocessen. Deze eiwitten mag je zien als precisieapparatuur die het leven mogelijk maken.

Welke voeding bevat van nature veel eiwitten?

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Ons lichaam gebruikt 21 verschillende van deze bouwstenen. Van deze 21 aminozuren zijn er acht essentieel; je lichaam is niet in staat ze zelf aan te maken en moet het dus uit voeding halen. Eiwitten komen voor in vis, vlees, zuivelproducten, maar ook in plantaardige voeding als zaden, noten en peulvruchten. Elke dag proteïnerijk voedsel tot je nemen is niet echt een opgave. Het is echter wel mogelijk dat je eiwitbehoefte niet altijd even groot is. Dan kan het gebeuren dat je tijdelijk te weinig binnen krijgt, of nét niet de optimale hoeveelheid. Denk bijvoorbeeld aan een periode van intensieve training die gepaard gaat met de opbouw van spiermassa. Je hebt dan tijdelijk een hogere proteïnebehoefte.

Herstel en eiwitbehoefte

Intensief sporten en het krijgen van blessures gaat helaas vaak samen. Ook tijdens een intensief trainingsprogramma kunnen kleine beschadigingen aan je spieren of pezen optreden. Heb je een ongeluk gehad met verwondingen of botbreuk, dan is het zaak dat je lichaam zich zo snel mogelijk en zo goed mogelijk kan herstellen. Ook een slopend ziekteproces kan een zware wissel op je lichaam trekken. Voor al deze herstelprocessen heeft je lichaam proteïnen nodig. Met eiwitrijk voedsel en kwalitatief goede eiwitsupplementen geef je je lichaam de ondersteuning die het op dat moment hard nodig heeft.

Bron: Bodystore.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie