De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) bracht, naar aanleiding van recente onderzoeken, vernieuwde richtlijnen naar buiten omtrent het gebruik van mondkapjes.

Ze adviseert het gebruik van mondkapjes daar waar de 1,5 meter afstand niet mogelijk is. Denk daarbij aan het openbaar vervoer, winkels en andere besloten ruimtes. De effectiviteit van mondkapjes tegen virussen hangt sterk af van de kwaliteit van het materiaal, de pasvorm en natuurlijk de manier waarop je als persoon met het mondkapjes omgaat. Volgens het OMT kunnen niet-medische mondkapjes de druppels die mensen uitstoten redelijk tegenhouden. Veel bedrijven er slim op in en gaan mondkapjes bedrukken met een eigen logo of slogan.

De verschillende soorten mondkapjes

Er is waarschijnlijk nooit eerder zo vaak gesproken over mondkapjes als in het afgelopen jaar. Maar er waren ook heel veel vragen. Waar helpt het tegen? Wil je een mondmasker, stofmasker, chirurgisch masker… En wat is het verschil?

En hoe effectief zijn ze tegen COVID-19. “Mondkapjes dragen om jezelf te beschermen heeft weinig zin”, werd in het begin gezegd, maar dat blijkt niet helemaal waar.
Een mondkapje kan de kans op besmetting aanzienlijk verlagen, helemaal als je in nauw contact staat met een besmet persoon. Het is echter wel belangrijk dat je het mondkapje op de juiste manier draagt. Dat betekent dat het kapje nauw aansluit en dat je deze niet aanraakt met je handen. Als je besmet bent met het virus moet je een mondkapje dragen om verdere verspreiding tegen te gaan. Ook een zelfgemaakt kapje kan de verspreiding helpen tegen te gaan. We kennen als consument de volgende soorten:

  • Eenmalige mondkapjes: ze bedekken de mond, neus en kin. Het masker bestaat volledig uit filtermateriaal. Het is hygiënisch omdat ze na gebruik worden weggegooid.
  • Textiele mondkapje. Deze kun je wassen en opnieuw gebruiken. Dit kapje is beter voor het milieu dan een eenmalig mondkapje.
  • Half-gelaatsmaskers: ze bedekken de mond, neus en kin en verkrijgbaar in met 1 of 2 filters. Je kunt ze hergebruiken maar onderhoud en reiniging is noodzakelijk.
  • Vol-gelaatsmaskers: deze beschermt het volledige gezicht. Dus ook de ogen. Het heeft de beste aansluiting op je gezicht. Je kunt ze hergebruiken, maar onderhoud en reiniging is noodzakelijk.

In de huidige crisis is het MNS (mond-neus bescherming) steeds relevanter, uiteraard ook binnen bedrijfsgebruik. Wegwerpmaskers zijn niet erg efficiënt en milieubewust. Niet alleen verhogen zij het verbruik, maar zij zijn ook nauwelijks aantrekkelijk en vervuilen het milieu. Enorme hoeveelheden afval ontstaan als mensen besluiten om steeds nieuwe wegwerpmaskers te gebruiken.

Een vrolijk gezicht: het bedrukte mondkapje

Er zijn steeds meer bedrijven die een mondkapje bedrukken als marketingtool. Daarvoor worden de textiele mondkapjes gebruikt. Zoals gezegd wordt er een onderscheid gemaakt tussen 3 soorten kapjes: Stofmaskers, medische maskers en filtrerende maskers. Stofmaskers genoemd zijn bestemd voor dagelijks gebruik.
Medische maskers voldoen aan de wettelijke eisen, technische normen en bieden een doeltreffende bescherming tegen het uitwerpen van druppels door de drager en worden in de eerste plaats gebruikt om anderen te beschermen.
Filtrerende maskers zijn alle FFP1, FFP-2 en FFP3 maskers, die ook gecertificeerd zijn en de drager beschermen tegen vloeistofdruppels en zo dienen voor zelfbescherming.

Bron: Loopper.com