Dat corona zorgt voor veel problemen, is ondertussen wel bekend. Er wordt veel gemeld over de horeca en andere sectoren die het zwaar hebben.
En ook jongeren worden niet vergeten. Een groep die echter wél vergeten lijkt te worden, zijn mensen die het door hun problematiek sowieso al niet makkelijk hebben. In het bijzonder zijn mensen met alcoholverslaving extra de dupe tijdens de coronacrisis. Waarom is dat zo? En hoe kun je daarmee omgaan?
Als alle steun wegvalt
De meeste mensen met alcoholverslaving kampen met problemen in het dagelijks leven. Het is belangrijk dat er mensen om hen heen staan die hen kunnen en willen steunen. Dat is echter tijdens de coronacrisis een stuk lastiger geworden. Contacten vallen weg of worden sterk beperkt. Heb je als verslaafde een gezin, dan kan de verslaving voor meer druk zorgen binnen het gezin. Het gedrag dat eerst weg te stoppen was, komt nu sneller aan de oppervlakte. Daardoor wordt de problematiek doorgaans nog wat sterker. Het afkicken van alcohol wordt ook nog eens sterk vertraagd omdat veel therapieën (met name groepstherapieën) wegvallen. Ook de steun uit de omgeving wordt sterk beperkt als mensen niet meer op bezoek kunnen komen.
Alternatieven voor (groeps)therapie
Gelukkig staat iemand met problemen door alcohol er niet alleen voor. Al meteen aan het begin van de corona pandemie zijn er stappen gezet om deze mensen extra te steunen. Het belangrijkste van alles is dat je weet dat er anderen voor je klaarstaan als je een probleem hebt. Online therapie stond twee jaar geleden nog in de kinderschoenen. Het was een kwestie van uitproberen of het werkt bij alcoholverslaving. Tijdens de pandemie is de online therapie voor alcoholverslaving een stuk verder uitgebreid. Het proces is verbeterd en mensen geven aan dat deze manier van therapie bieden erg prettig is.
De voordelen van online therapie
Er zijn diverse redenen waarom mensen zo blij zijn met online therapie. Allereerst is het natuurlijk prettig dat je thuis kunt blijven. Je hoeft niet naar een speciale locatie te komen, met de angst dat iedereen kan zien ‘dat er wat is’. Daarnaast is het natuurlijk prettig dat je dit kunt doen terwijl het volledig coronaproof is. Online therapie blijkt verrassende resultaten op te leveren. Je hebt namelijk wél iemand die je helpt en die samen met jou de problemen aanpakt. Bovendien kun je online altijd met iemand praten - met je begeleider of met lotgenoten. De stap naar hulp is dus een stuk kleiner geworden. Zo heeft corona naast de negatieve effecten op psychologische klachten ook een keerzijde: de online hulp heeft een grote sprong vooruit gemaakt.
Online therapie bij alcoholverslaving blijkt in de praktijk erg fijn te werken voor de meeste mensen. Het gevoel dat er altijd mensen om je heen staan die je kunnen helpen geeft veel steun. Vind je het toch niet prettig dat alles online moet? Er zijn alweer mogelijkheden om een begeleider te ontmoeten, hoewel het erop lijkt dat groepstherapieën voorlopig nog niet gegeven worden.
Bron: trubendorffer.nl