18% van de vrouwelijke werknemers heeft meerdere malen per maand burn-outklachten. Voor mannen ligt dit percentage op 16%.
In de zorg is de werkdruk erg hoog waardoor bovengemiddeld veel werknemers vermoeidheidsklachten hebben. In dit artikel bespreken we wat je kunt doen bij vermoeidheid.
De oorzaken van vermoeidheid
Wil je iets aan je vermoeidheid doen dan zal je op de eerste plaats moeten weten wat de vermoeidheid veroorzaakt. In de meeste gevallen zijn vermoeidheidsklachten te herleiden tot leefstijlfactoren zoals stress of verkeerde voedselkeuzes. In andere gevallen is er sprake van een onderliggend medisch probleem. De vermoeidheid is dan een symptoom.
Onderliggende medische problemen die vaak voorkomen zijn bloedarmoede en een slecht werkende schildklier. Andere bekende medische problemen die voor vermoeidheid kunnen zorgen zijn ME, kanker, CVS, MS, coeliakie en diabetes. Iedere oorzaak vraagt om een specifieke behandeling. Het is daarom belangrijk om de oorzaak van de vermoeidheidsklachten te achterhalen. Dit kan gedaan worden met behulp van een vermoeidheidstest. Dit is een goede test, die rekening houdt met zowel fysieke als geestelijke oorzaken van vermoeidheid.
Tip 1: zorg voor voldoende slaap
Een normale slaapduur voor volwassen is 7 tot 8 uur per nacht. Veel mensen slapen tegenwoordig minder, met het idee dat ze niet veel slaap nodig hebben. Slaap is echter belangrijk om te herstellen. Ga daarom op tijd naar bed en zorg voor voldoende slaap.
Lukt het slapen niet dan zal onderzocht moeten worden hoe de slaap verbetert kan worden. Een veelvoorkomende oorzaak van slapeloosheid is blauw licht. Blauw licht heeft een korte golflengte en dringt daardoor diep het oog binnen. Hierdoor denken de hersenen dat het nog dag is en wordt er geen melatonine (het slaaphormoon) aangemaakt. Beeldschermen geven kunstmatig blauw licht af en omdat we ’s avonds vaak nog op onze telefoon of tablet bezig zijn houden we ons hiermee wakker. De meeste telefoons en tablets hebben tegenwoordig een filter voor blauw licht. Ze het blauw licht filter twee uur voor het slapen gaan aan zodat de hersenen melatonine kunnen gaan aanmaken.
Tip 2: zorg voor een goed bioritme
Een verstoord bioritme veroorzaakt vermoeidheidsklachten. Een goed bioritme is dan ook belangrijk bij het tegengaan van klachten. Als je vermoeid bent dan heb je soms de behoefte om een dutje te doen. Dit verstoord echter het bioritme. Het is daarom beter om dit niet te doen en gewoon op tijd naar bed te gaan als je moe bent. Zo blijf je in het ritme. Voor een goed bioritme ga je het beste iedere avond om dezelfde tijd naar bed en sta je om dezelfde tijd op. Het is ook goed om zoveel mogelijk op dezelfde tijden te eten.
Tip 3: begin de dag met een wandeling
Het licht van de opkomende zon zorgt ervoor dat je lichaam geactiveerd wordt. Het draagt bij aan een beter bioritme en zorgt ervoor dat je lichaam in de avond op tijd begint met het aanmaken van melatonine. Zodat je goed kunt slapen.
Tip 4: doe een duursport
Door het beoefenen van een duursport, zoals hardlopen, wielrennen of zwemmen, maak je het hart en de longen sterker. Voor de longen neemt de capaciteit om zuurstof op te nemen toe. Het hart wordt sterker. Ook als je niet aan het sporten bent kan je daardoor meer zuurstof opnemen en makkelijker rond pompen. Meer zuurstof bereikt de cellen waardoor de meer energie vrij kunnen maken.
Tip 5: doe ook een krachtsport
Doe aan een krachtsport zoals fitness te doen worden de spieren sterker. Het aantal spiercellen neemt toe. In de cellen wordt energie aangemaakt. Hoe meer spiercellen je hebt hoe meer energie je kunt aanmaken. Dit helpt bij je dagelijkse bezigheden.
Tip 6: zorg voor gevarieerde en gezonde voeding
Energie wordt via een ingewikkeld biochemisch proces in de cellen aangemaakt. Dit proces wordt de citroenzuurcyclus genoemd. Het lichaam kan energie uit glucose of uit vet aanmaken. Bij het aanmaken van energie zijn allerlei voedingsstoffen betrokken. Zonder deze voedingsstoffen verloopt het proces van energie aanmaken niet goed en raak je vermoeid. Enkele voedingsstoffen die direct of indirect bij de aanmaak van energie betrokken zijn: magnesium, vitamine B1, vitamine B12 en ijzer. Door gezond en gevarieerd te eten verzeker je jezelf ervan dat je alle belangrijke voedingsstoffen voldoende binnen krijgt.
Tip 7: zorg voor voldoende ontspanning
Stress kost heel veel energie. Heb je een drukke baan dan kan het zijn dat je vrijwel dagelijks stress ervaart. Dit gaat een tijdje goed maar op een gegeven moment gaat dit je opbreken. Het is dan goed om naast je drukke baan te zorgen voor voldoende ontspanning. Je kunt niet altijd op scherp staan. Goede manieren om voor ontspanning te zorgen zijn yoga en meditatie.
Tip 8: sociale contacten
Heb je een volle agenda dan schieten de afspraken er met vrienden of familie misschien bij in. Deze zijn echter belangrijk om weer energie te krijgen. Door het opdoen van sociale contacten krijg je weer nieuwe energie. Het onderhouden van sociale banden is goed voor je stemming. Het is bekend dat mensen die goede sociale contacten onderhouden zelfs langer leven. Dit feit geeft het belang aan van goede sociale contacten.
Door sociale contacten te onderhouden kan je je problemen bespreken en je gehoord voelen. Dit neemt stress weg waardoor je beter met druk kunt omgaan. Kan je met je problemen niet terecht in je sociale kring dan zou je ook hulp kunnen zoeken bij een steungroep gericht op jou specifieke problemen. Door sociale contacten wordt het hormoon oxytocine aangemaakt wat zorgt voor verbinding en gevoelens van plezier.
Bron: happyhealthy.nl