Waarschijnlijk hoop je het nooit mee te maken, maar iedere dag krijgen meer dan 100 mensen een hartinfarct. 35 daarvan overleven het niet.

hartaanval

In 80% van de gevallen krijgt iemand thuis een hartinfarct of hartaanval zoals het vaker wordt genoemd. Dan gaat het om minuten. Iedere minuut zonder hulp vermindert de kans op overleven met 10%. Bel dus altijd 112 als je vermoedt dat iemand een hartinfarct heeft of dat bij je zelf denkt waar te nemen. Als er een AED in de buurt is, kan je daarmee iemands leven redden. Vraag eens informatie aan een AED expert.

Wat is een AED?

Bij een hartinfarct zal het hart op een bepaald moment stoppen met pompen. Er zijn meerdere oorzaken mogelijk, maar meestal zorgt een prop in de aderen ervoor dat er geen zuurstof meer bij een deel van het hart kan komen. Zonder zuurstof kan het hart niet meer werken. Na een verwoede poging om door te gaan met slaan, geeft het hart het op. Op dat moment ontstaat er schade. De hersens gebruiken de meeste zuurstof en als de aanvoer niet binnen een paar minuten wordt hersteld, sterven er hersencellen af. Ook het hart raakt beschadigd en de cellen die afsterven, worden niet meer vervangen. Een AED kan dan iemands leven redden totdat de ambulance komt of in ieder geval schade voorkomen. Een AED kopen, doe je bij de AED specialist.

Hoe werkt een AED?

Een AED is altijd voorzien van instructies hoe deze te gebruiken. Meestal gebeurt dat middels een opgenomen stem, vaak in het Engels maar een Nederlandse versie is ook mogelijk. De AED signaleert het (ontbrekende) hartritme bij de patiënt bij een hartaanval. Door een stroomstoot door het hart te zenden, wordt een poging gedaan om het hart weer aan het kloppen te krijgen. Dat lukt soms niet de eerste keer en dan is er een volgende schok nodig. Als het hart weer gaat kloppen, zal er ook weer zuurstof door het lichaam gaan. Dat kan juist voldoende zijn om te overleven, totdat de patiënt op de tafel in de operatiekamer belandt.

Voor wie is een AED bedoeld?

Overal waar veel mensen komen, zie je ook steeds vaker een AED hangen. Denk maar aan NS-stations, winkels en (sport)verenigingen. Maar ook particulier of als straat/buurt is het mogelijk om een AED te kopen. Tenslotte vindt 80% van de hartinfarcten thuis plaats en hoe eerder er hulp is, hoe beter. Welk apparaat is het meest geschikt voor jou of jouw buurt? Overleg dat met de AED expert omdat er vele verschillende modellen zijn.

Bron: AED expert