Het internet kan je helpen je gezondheid op peil te houden. Zo vind je er misschien tips en tricks om een sportregime vol te houden of een goede nachtrust te bevorderen. Toch brengt het ook gevaren met zich mee. Zo gaan veel mensen graag op consult bij ‘dokter Google'. Is dat aan te raden?

zorgprofessional met labtop

Waarom zoeken mensen online medische informatie op?

De redenen voor het googelen van medische informatie lopen uiteen. Zo zoeken sommigen informatie op over een ziekte of aandoening die al door de dokter bij ze is vastgesteld. Anderen zijn nieuwsgierig naar tips die klachten verminderen. Patiënten doen onderzoek naar één of meerdere behandelingen voor aandoeningen of gaan op zoek naar informatie die ze voorbereidt op een doktersconsult. Sommigen googelen hun symptomen om in te schatten of het nodig is naar de huisarts te gaan.

Medische informatie googelen – heeft het voordelen?

Medische informatie online opzoeken kent zijn voordelen, maar het is nooit een vervanging van een doktersconsult. Is er onlangs een diagnose bij jou gedaan? Dan is het best nuttig om meer informatie over deze diagnose in te winnen op het web. Ook zijn er online veel adviezen te vinden die helpen bepaalde klachten te verminderen. Het is wel belangrijk een betrouwbare site te raadplegen. Verkeerde medische informatie is het laatste waar je op zit te wachten! Het internet is ook een goede plaats om de bijsluiter van je medicijnen terug te vinden. Daarvoor kun je de geneesmiddeleninformatiebank gebruiken. Tot slot vinden sommigen het prettig online ervaringen te lezen van mensen die dezelfde diagnose hebben gekregen als zijzelf. Dit kan nuttig zijn, hoewel voorzichtigheid geboden is. De informatie is namelijk niet altijd op iedereen van toepassing.

Nadelen van een dokter Google-consult

Hoewel medische informatie googelen gunstig kan uitpakken, zijn er ook grote risico’s aan verbonden. Zo kan het angst oproepen. Je googelt je symptomen en daar worden soms zeer ernstige ziektes aan toegeschreven. Het maakt je sneller ongerust dan dat het je geruststelt. Je zoekt op wat het pijntje hier en het pijntje daar te betekenen heeft en leest dat dit veroorzaakt kan worden door kanker, terwijl de kans in werkelijkheid veel groter is dat er iets onschuldigs aan de hand is. Door het foutief opzoeken van medische informatie kan je geneigd zijn met ieder pijntje naar de dokter te gaan terwijl dit niet nodig is. Aan de andere kant kan ook het omgekeerde gebeuren. Je bent bang voor een diagnose en blijft thuis, terwijl je wel medische hulp nodig hebt. Of je stelt je eigen ‘diagnose’ en probeert het zelf te behandelen. Dit kan in sommige gevallen levensgevaarlijk zijn.

Bron: Pricewise.nl