Bijna iedereen kent wel het woord 'enzymen'. De meesten van ons hebben het tal van keren voorbij horen komen in hippe reclamespotjes.
Of herinneren zich het woord nog uit de biologieles op school. Wat enzymen precies doen zijn veel mensen echter allang vergeten. En dat terwijl deze microscopisch kleine stofjes toch een belangrijke rol spelen om je lichaam te laten werken.
Wat zijn enzymen?
Om te weten wat enzymen doen moet je eerst begrijpen wat het eigenlijk zijn. Kort gezegd vallen deze stoffen onder de eiwitten. Eiwitten ken je natuurlijk vooral uit de sportschool, waar spierbonken zweren bij hun proteïneshakes. Maar ook wanneer je minder sportief bent ingesteld heeft je lijf eiwitten of proteïne nodig voor tal van afbraak- en opbouwprocessen. Eiwit zorgt voor stevige botten, voorziet je van energie en helpt bij de spijsvertering.
Welke rol spelen enzymen in je lichaam?
Enzymen zijn de minuscule motoren van het menselijk lichaam. De goedjes jagen allerlei processen in en rondom de cellen van je lichaam aan. Hoewel sommige van deze processen ook zonder deze stoffen wel mogelijk zijn, zorgen deze stoffen hierbij wel voor de nodige versnelling. De spijsvertering is wellicht het bekendste voorbeeld van zo'n proces. Het zijn namelijk de enzymen die in je darmen het voedsel scheiden in vitamines, mineralen en andere elementaire bouwstoffen die je lijf nodig heeft. Daarnaast zetten enzymen allerlei schadelijke stoffen om in producten die je lichaam makkelijk uitscheidt. Zo neem je deze stoffen niet op en houd je jezelf gezond.
Wat kan er gebeuren als je te weinig enzymen binnenkrijgt?
Wie te weinig enzymen in zijn lichaam heeft kan last krijgen van allerlei klachten. Door de verminderde opname van vitamines en andere voedingsstoffen gaat je weerstand bijvoorbeeld rap achteruit. De kans dat je ziek wordt neemt dus toe, en ook zijn de ziekteverschijnselen vaak erger. In het spijsverteringskanaal leidt een tekort aan enzymen ertoe, dat veel belangrijke voedingsstoffen niet worden verteerd en het lichaam verlaten zonder gebruikt te worden. Daarnaast kun je last krijgen van gasvorming en buikkramp. Deels vanwege de verminderde opname van voedingsstoffen kun je ook te maken krijgen met mentale problemen als concentratieverlies en moeheid.
Hoe krijg je enzymen binnen?
Hoewel enzymen dus broodnodig zijn, krijgt de moderne mens er bar weinig van binnen. Dit komt doordat de stofjes grotendeels verloren gaan bij hoge temperaturen. En aangezien we tegenwoordig bijna al onze maaltijden koken, bevat zo'n stoofpotje vol groentes niet zoveel van dit gezonde goedje als je misschien zou denken. Wie er zeker van wil zijn genoeg van deze eiwitten binnen te krijgen kan dus maar beter wat rauw voedsel aan zijn of haar dieet toevoegen. Een frisse salade bijvoorbeeld is een bron van enzymen, maar ook fruit bevat een hoog gehalte aan deze stoffen.
Gelukkig is je lichaam in staat om zelf een deel van de benodigde enzymen aan te maken. Je zult dus niet zo snel het loodje leggen wanneer je deze stoffen nauwelijks binnenkrijgt via je voeding. Je lijf kan echter niet de hele hoeveelheid die je nodig hebt zelf maken. Een enzymloos eetpatroon leidt dan ook geheid tot gezondheidsklachten en vermoeidheid.
Bron: body-supplies.nl