Ergotherapie is een discipline die tot doel heeft de gezondheid en het herstel van patiënten te bevorderen door middel van aanpassingen van de dagelijkse activiteiten waarin de patiënt beperkingen ondervindt.

De professionals die deze behandelingen ontwikkelen, verstaan onder ergotherapie alle verbeteringen van de dagelijkse activiteiten die belangrijk zijn voor de patiënt en verbeteringen die hun participatie in de samenleving bevordert. Hierdoor zou de definitie van ergotherapie heel goed passen bij sommige taken van een psycholoog. De ergotherapeut werkt daarom ook vaak samen met een psycholoog of psychotherapeut voor een betere behandeling van de patiënt.

Voor de ergotherapeut speelt de zelfredzaamheid van de patiënt een prominente rol. De taak van de ergotherapeut is om patiënten met een bepaalde beperking of aandoening nieuwe vaardigheden aan te leren die hen in staat stellen hun dagelijkse activiteiten uit te voeren. Het uiteindelijke doel is dus de patient autonomer te laten worden in zijn of haar dagelijkse bezigheden.

Voor wie is ergotherapie?

Ergotherapie is voor alle patiënten die beperkt zijn in het uitvoeren van hun dagelijkse activiteiten of beperkingen ondervinden om normaal mee te kunnen doen in de maatschappij. In feite werken ergotherapeuten met patiënten met zeer uiteenlopende aandoeningen en beperkingen, waaronder:

  • Mensen met een verstandelijke beperking
  • Drugsverslaafden
  • Patiënten met neurodegeneratieve aandoeningen zoals Parkinson of Alzheimer
  • Patiënten met hersenverlamming
  • Patiënten die recent zijn geopereerd voor een traumatologische aandoening
  • Mensen die fysieke of psychische revalidatiebehandelingen ondergaan
  • Ouderen
  • Kinderen die behandeld worden om zintuiglijke, intellectuele en fysieke beperkingen te verbeteren

Dit brede spectrum aan patiënten maakt de ergotherapeut tot een professional die zijn werk doet in verschillende omgevingen zoals; bejaardencentra, scholen, ziekenhuizen, gevangenissen, revalidatiecentra, enz.. Daarom wordt het werkgebied van de ergotherapeut als zeer groot beschouwd.

De voordelen van ergotherapie

Door ergotherapie Helmond krijgen patiënten met een beperking een grotere zelfstandigheid, zodat ze hun dagelijkse bezigheden weer aankunnen. Bij ouderen zijn de behandelingen vaak gericht op hun lichamelijke verzorging, maar bijvoorbeeld ook om de voortgang van bepaalde degeneratieve ziekten te vertragen of draagzamer te maken. Bij kinderen kunnen de leervaardigheden vaak worden verbeterd of krijgen ze aanpassing toegeschreven die ze helpen  om autonomer te zijn bij de dagelijkse beperkingen die ze ondervinden.

De belangrijkste voordelen van ergotherapie zijn de volgende:

  • Het makkelijker doorstaan van dagelijkse beperkingen

Om de beperkingen van bepaalde ziekten of aandoeningen makkelijker te doorstaan, stelt ergotherapie patiënten in staat om verschillende technieken binnen handbereik te hebben om dagelijkse bezigheden te vergemakkelijken.

  • Meer bewegingsvrijheid

Zowel fysiotherapie als ergotherapie schrijven een breed scala aan bewegingsoefeningen voor waarmee ze de bewegingsvrijheid van zowel kinderen als mensen met een lichamelijke beperking willen verbeteren.

  • Meer zelfstandigheid

Zowel patiënten met psychische stoornissen, aandoeningen die de mobiliteit beperken als ouderen hebben onafhankelijkheid nodig voor een betere kwaliteit van leven. In deze gevallen is het de taak van de ergotherapeut om te proberen te visualiseren wat er verbeterd kan worden (zowel op persoonlijk als op materieel niveau) om meer zelfstandigheid te creëren voor dit soort patiënten. Op deze manier wordt niet alleen de kwaliteit van leven verbeterd, maar het verhoogt ook de zelfacceptatie van hun beperking.

  • Verbetert het geheugen

De meeste problemen die psychische aandoeningen veroorzaken hebben te maken met het geheugen. Een van de taken van de ergotherapeut is daarom het stimuleren van activiteiten die het geheugen verbeteren.

  • Helpt bij het omgaan met chronische pijn

Chronische pijn is een van de problemen waar mensen met een psychische of lichamelijke aandoening het meest mee te maken krijgen. Een ergotherapeut kan de patiënt daarom ook helpen om zijn of haar leven dusdanig aan te laten passen om chronische pijn te verminderen of draagzamer te maken.

  • Verbetert de communicatie

Ergotherapie omvat ook het verbeteren van de communicatieve en sociale vaardigheden van de patiënt. Hierdoor zal de patiënt beter integreren in de maatschappij op sociaal niveau.

  • Inzicht van de beperking

Een van de taken van de ergotherapeut is om de patiënt te helpen begrijpen waarin hij of zij beperkt is. Hierdoor stelt ergotherapie mensen in staat zichzelf te accepteren en het perspectief van hun beperking te verbeteren. Er wordt daarom ook vaak gewerkt met doelstellingen zodat de patiënt zelf ziet dat zijn of haar situatie zal verbeteren. Bij drugsverslaafden heeft ergotherapie tot doel patiënten bewust te maken van de complexiteit van hun verslaving en de problemen waarmee ze worden geconfronteerd gedurende hun verslavingszorg.

Ergotherapie is dus een vakgebied waarin motivatie, en een goede relatie tussen patiënt en ergotherapeut een essentiële rol spelen. De patiënt kan mede door ergotherapie een betere kwaliteit van leven ontwikkelen en indien dat de doelstelling is van de behandeling, weer meedoen in de maatschappij.

Bron: Fysioclub.nl