Je lichaamstemperatuur is een belangrijke indicator voor je gezondheid. In vrijwel ieder gezin is er dan ook wel een koortsthermometer in het medicijnkastje te vinden.
In steeds meer gevallen is de authentieke kwik thermometer vervangen voor een voorhoofd- of een oorthermometer aangezien dit de meest moderne toepassingen zijn. De verschillende keuzemogelijkheden op dit gebied roept de vraag op welke koortsthermometer is het meest betrouwbaar is.
De herinnering aan de authentieke kwikthermometer
Kun je nog herinneren dat je moeder haar koele hand op je voorhoofd legde om vast te stellen of je koorts had? De kans is groot dat je blij was dat je moeder snel en eenvoudig op deze manier een diagnose wist te stellen. Het gebruik van de authentieke kwik thermometer was dan tot je grote opluchting overbodig. Voor de jongere lezers onder ons: deze koortsthermometer werd in de meeste gevallen rectaal gebruikt. In het verleden waren de hand van je moeder en de analoge koortsthermometer de enige opties om een (exacte) diagnose te stellen of je koorts of verhoging had. Tegenwoordig zijn er meerdere soorten koortsthermometers die hiervoor gebruikt kunnen worden.
Waarom de analoge koortsthermometer vervangen is voor een digitale optie
De reden waarom de analoge koortsthermometer in veel gezinnen vervangen is voor een digitale optie is eenvoudig. Het gemak van het gebruik van deze moderne voorzieningen is de achterliggende gedachte hiervan. Met een digitale koortsthermometer kan op een snelle en eenvoudige manier iemand lichaamstemperatuur worden vastgesteld. Digitale koortsthermometers zijn voorzien van een sensor die de temperatuur meet. Deze waarde wordt aangegeven op een LCD display. Binnen dit segment wordt er vooral een keuze gemaakt voor een oorthermometer of een voorhoofdthermometer.
Met een oorthermometer kan de lichaamstemperatuur via het oor worden vastgesteld. Dit kan op een zeer hygiënische manier door het gebruik van beschermhoesjes die speciaal ontwikkeld zijn voor dit soort thermometers. De voorhoofdthermometer is een infrarood thermometer waarbij de lichaamstemperatuur wordt vastgesteld met behulp van een sensor. Door de voorhoofdthermometer tegen de slagader aan te houden, deze ligt namelijk dicht onder het huidoppervlak, kan de lichaamstemperatuur worden vastgesteld. Dit kan zelfs als de patiënt ligt te slapen.
Wat zijn de betrouwbaarste koortsthermometers?
De betrouwbaarheid van koortsthermometers is lang een onderwerp van discussie geweest. Inmiddels is iedereen het er wel over eens dat met een goede moderne thermometer vrij nauwkeurig kan worden vastgesteld of iemand koorts of verhoging heeft. Dit gegeven in combinatie met het gemak hiervan zijn voldoende argumenten om de moderne keuze te maken.
Eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat de betrouwbaarste koortsthermometers nog altijd de authentieke analoge kwikthermometers zijn. Dit is dus de staafthermometer waarbij de lichaamstemperatuur rectaal gemeten wordt. Je maakt dan gebruik van het natuurkundige verschijnsel dat de kwik door de lichaamswarmte warm wordt, zal uitzetten en zal stijgen in de kolom. Hierdoor kun je na twee á drie minuten de lichaamswarmte aflezen. Het is voor veel mensen een paar minuten afzien maar een exactere meting kun je niet krijgen.
Bron: thermometershop.eu