De afgelopen twee jaar is er veel geschreven over de zorg. Hierbij ging het vooral over capaciteit van de ziekenhuizen, en hoeveel ic-plaatsen er beschikbaar waren.
Door de corona pandemie bleek hoe kwetsbaar ons zorgsysteem in Nederland is. De roep naar meer ic bedden werd dan ook regelmatig gehoord. De zorgbudgetten voor de komende jaren worden op dit ogenblik onder de loep genomen. De uiteindelijke verdeling hiervan is een taak van gemeenten. Als het aan het nieuwe kabinet ligt, gaat er zo’n half miljard euro bezuinigd worden op de jeugdzorg. Voor het personeel in de jeugdzorg is staken nu de enige optie om die gigantische budgetvermindering van tafel te krijgen.
Wie eenmaal een beroep moet doen op de geestelijke gezondheidszorg zal merken dat dit geen eenvoudige weg is om te gaan. Als je acute hulp nodig hebt, zit je meestal niet te wachten op bureaucratische drempels die voor je opgeworpen worden.
Zo stapelen de problemen zich binnen de jeugdzorg in rap tempo op. Dit komt mede door de steeds langer wordende wachtlijsten en het personeelstekort wat steeds verder oploopt. Het wordt daardoor voor cliënten steeds moeilijker om goede zzp zorg begeleiding te krijgen.
Personeelstekort
In de diverse takken van de zorg is op dit ogenblik een schrijnend tekort aan personeel. Tijdens de corona pandemie bleek dat er grote vraag was naar hoog opgeleid ic-personeel. Door dat tekort liep de werkdruk van het wel beschikbare personeel enorm op. Door deze stress besloten veel verpleegkundigen en ook jeugdwerkers ander werk te gaan zoeken. Ook blijkt dat de administratieve druk de laatste jaren significant is toegekomen.
Administratieve verantwoording
Vaak liggen er stapels dossiers te wachten die nog bijgewerkt moeten worden. Zo moeten zelfs de app berichten die zorgverleners naar hun cliënten sturen geregistreerd en verantwoord worden. De echte zorg voor degene die het acuut nodig heeft komt zodoende steeds in gevaar.
Persoonlijke aandacht
Hulpvragers hebben in eerste instantie persoonlijke aandacht nodig. De jeugdzorg moet weer gewoon over de jeugd gaan, zonder dat er drastische hervormingen nodig zijn die nu door het kabinet worden voorgesteld. Leg de regie weer bij de hulpverleners neer, die zijn deskundig en weten wat er onder jongeren speelt.
Een eerste voorwaarde is dan wel dat de geplande bezuiniging van zo’n half miljard, welke door het nieuwe kabinet is voorgesteld onmiddellijk van tafel gaat. Zo wil de oppositie in de Eerste Kamer niet dat het kabinet vanaf 2025 extra gaat bezuinigen. Een GroenLinks motie tegen deze bezuinigingen wordt door een meerderheid ondersteund. het kabinet is niet van plan om de bezuinigingen te schrappen.
Beloning
De medewerkers in de zorg willen met een aangekondigde staking afdwingen dat hun lonen aanmerkelijk verhoogd gaan worden. Zo zijn de salarisonderhandelingen die zich al een jaar voortslepen vastgelopen. De partijen komen maar niet dichter bij elkaar. Volgens de vakbond FNV is er ruimte voor een salarisverhoging van 5 procent terwijl Jeugdzorg Nederland zegt, dat er gezien de huidige situatie niet meer dan 2 procent ruimte is. Voor veel zorgorganisaties in Nederland zou die 5 procent niet haalbaar zijn omdat er al met zeer kleine marges gewerkt wordt.
Bron: zenozorg.nl